Huszonöt éves a polgárőrség
2019-09-06 - A város és az Országos Polgárőr Szövetség életében is meghatározó szerepet tölt be a százhalombattai polgárőrőr szervezet, amely fennállásának huszonötödik évfordulója alkalmából jubileumi ünnepséget tartott a Szekeres József Rendezvényközpontban szeptember 4-én.
Az ünnepségen Vezér Mihály polgármester, Sinka László alpolgármester, a képviselő-testület több tagja és az önkormányzati cégek, intézmények vezetői mellett részt vett dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, dr. Bilisics Péter, a Pest Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, dr. Komáromi István, Pest megye volt rendőrfőkapitánya, nyugalmazott rendőr dandártábornok, Orovecz István, nyugalmazott polgárvédelmi vezérőrnagy, volt országos főparancsnok, a Polgári Védelmi Tanácsadó testület tagja és a Magyar polgári Védelmi Szövetség szakmai elnöke. Megjelent Prohászka Richárd rendőr alezredes, a BRFK Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője, valamint helyettese, Csobay Balázs rendőr alezredes, Nogula Tamás rendőr alezredes, az Érdi Rendőrkapitányság vezetője, Gurubi János rendőr százados, az Érdi Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályvezetője és Kucsera Csaba rendőrszázados, a Százhalombattai Rendőrőrs parancsnoka.

A polgárőrség országos szervezete a rendszerváltoztatás utáni változások és a romló közbiztonság után alakult meg 1991-ben. Százhalombattán – a Balogh Lajos és társainak szörnyű bűncselekményeit követően – szerveződött meg a helyi polgárőrség 1994-ben, Vezér Mihály, Szél Pál, Szalai Attila és Körömi Lajos kezdeményezésére. A szervezet az elmúlt negyedszázad alatt kiemelkedő munkát végzett a város közbiztonságáért, működésének köszönhetően jelentősen csökkent a bűncselekmények száma a városban. A százhalombattai polgárőrségben környezetvédelmi, katasztrófavédelmi, vízi és árvízvédelmi, valamint ifjú polgárőr tagozat is működik. Néhány éve a középiskolások kötelező társadalmi munkájának és a büntetésüket töltők közhasznú munkájának szervezését, koordinálását is felvállalta a szervezet.

Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke a százhalombattai polgárőrségben folyó, országosan is példaértékű munkát és a szervezet utánpótlásnevelésben betöltött szerepét méltatta. Kiemelte, hogy Százhalombatta "az OPSZ komoly bázisa. Innen indult el az ifjú polgárőr mozgalom, és rendszeresen, nagy sikerrel tartanak közös szervezésű, országos sporteseményeket a városban." A Városi Polgárőrség nemcsak Százhalombattán, hanem a környező településeken és a megyében is jelentős szerepet tölt be, tagjai közül többen országos vezetőként is tevékenykednek.

Vezér Mihály polgármester a Százhalombatta Közbiztonsági Egyesület Polgárőr Szervezetének alapító tagja és tiszteletbeli elnöke a város nevében köszöntötte a megjelent polgárőröket, akik "önzetlenül, saját szabadidejükből áldoznak azért, hogy nyugodtan alhassunk, gyermekeink és saját testi épségünk, vagyontárgyaink felől nyugodtak lehessünk." A városvezető köszöntőjében kiemelte, hogy "nem magunkat, hanem az elért eredményeket ünnepeljük. Százhalombatta az ország egyik legbiztonságosabb települése." Az önkormányzat mindig fontosnak tartotta a polgárőrök munkájának támogatását, amit jelez, hogy Százhalombatta Polgárőr Város kitüntető címet nyert 2014-ben.

A köszöntők után számos elismerés átadásra került. Az OPSZ Arany érdemkeresztjét vette át dr. Túrós Andrástól Kucsera Csaba őrsparancsnok és Szél Nikolett, az Ifjú Polgárőr Szervezet vezetője. Ezüst érdemkereszttel ismerték el Harmati Betti munkáját, aki 23 éve tagja az egyesületnek, és ugyancsak Ezüst érdemkeresztet kapott Mag János elnökségi tag, szolgálatvezető. Az OPSZ elismerő oklevelében részesült Vezér Mihály polgármester, Mihály István rendőrfőkapitány és Kárász Benjámin, nyugalmazott rendőr alezredes. Elnöki elismerő oklevelet vehetett át a három mai is aktív alapító tag, Szél Pál, a Százhalombattai Közbiztonsági Egyesület Polgárőr Szervezetének elnöke, Körömi Lajos alelnök és Szalai Attila titkár.

Emléklapokkal, emlékplakettekkel és a huszonöt éves jubileumra készült kiadvánnyal köszöntötték az egyesület ötven tagját és huszonnégy ifjú polgárőrét. Vezér Mihály polgármester városi kitüntető díjjal köszönte meg mindazon személyek munkáját, akik a százhalombattai polgárőrszervezetet segítették országos, megyei és helyi szinten.

Szalai Attila, a Városi Polgárőrség titkára szerint a folyamatos fejlődés a legfontosabb, mert mindig van új dolog, új helyzet, és gyakran olyan is, amire nem lehet előre felkészülni. "Az elmúlt huszonöt év megtanította, hogy nincs rutinhelyzet, mindent komolyan kell venni." Örömét fejezte ki, hogy utánpótlás tekintetében is jól állnak, országosan zászlóshajónak számít a battai egyesület. Szalai Attila 25 éves példaértékű munkáját - a korábbi bronz és ezüst fokozat után - a legmagasabb fokozatú szolgálati érdemrenddel, aranykereszttel ismerték el. Fia, a tizenkilenc éves Szalai Dániel Attila – aki a közösségi munkát illetően megteremtett családi hagyományokat folytatva immár öt éve tagja a polgárőrségnek – életmentő érdemérmet kapott 2017-ben.

Szél Pál elnök záróbeszédében felidézte az elmúlt negyedszázad legemlékezetesebb eseményeit. Kiemelte, hogy már a szervezet megalakulása utáni első évben 33 százalékkal csökkent a városban a bűncselekmények száma, és ez a tendencia azóta is megmaradt. Hangsúlyozta a rendőrséggel, a közterületfelügyelettel, a katasztrófavédelemmel és az őrző-védő szervezetekkel közösen végzett, összehangolt, eredményes munkát. Röviden bemutatta a jubileumra készült kötetet és köszönetet mondott a szervezet valamennyi tagjának.

Az ünnepi műsor a Himnusszal vette kezdetét, amelyet a Canticum Novum Vegyeskar adott elő. A résztvevők megtekintették a Halom TV kisfilmjét, amely a jubileumra készült. Az ünnepi köszöntők és díjátadások között Szélpál Péter verssel, Mészáros Gábor és Lengyel Bonita táncbemutatóval, Száfián Petra énekkel szórakoztatta az ünneplő közönséget. A jubileumi rendezvény meghitt, önfeledt és családias hangulatban zajlott, fogadással és kötetlen beszélgetéssel zárult. (Fotó: Pap Miklós)