A dobogó kárpótolta
2019-09-06 - Harmadik helyen végzett Szabó Zoltán, a VUK SE triatlonszakosztályának versenyzője a Svájcban megrendezett Swiss Ultra nemzetközi hosszútávú triatlonversenyen augusztus 12 és 31. között.
Nem először indult az erőpróbán. Tavaly tízszer egymás után teljesítette az ironmant, vagyis összesen 38 kilométer úszott, 1800 kilométert kerékpározott és tíz maratoni távot vagyis 420 kilométert futott le. Akkor a nyolcadik helyen fejezte be a versenyt. A Swiss Ultra az idén más lebonyolításban került megrendezésre. Szabó Zoltán – a többi versenyzővel együtt – húsz ironman húsz nap alatti teljesítésére vállalkozott. A megméretés ötödik napján azonban lábai bedagadtak, nem tudott felkelni: súlyos ízületi gyulladás miatt ezt a versenyszámot feladni kényszerült. Néhány nap regenerálódás után azonban újra nekivágott a versenynek és egy új tízes ironmant kezdett. Olyan ellenfeleket is sikerült maga mögé utasítani, akik tavaly még megelőzték. A tízszeres távon tizenketten indultak és tízen értek célba. Az ötven éves Szabó Zoltán mintegy 150 óra alatt teljesítette, amellyel a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

"A gyulladás miatt egy-két napig letargikus hangulatban voltam, de újraterveztem, és úgy érzem, jól sikerült. A húsz napos kihívás most nem jött össze, de a dobogó mindenért kárpótolt" – mondta. A verseny első négy napjával és a tízszeres ironman – dobogót érő – erőpróbájával együtt összesen 14 ironmant teljesített a húsz nap alatt. Sokat jelentett számára, hogy elkísérte és támogatta párja, Bulath Margaréta, és nagyon sok erőt merített a százával kapott bíztató üzenetekből, jókívánságokból, amelyeket ezúton is hálásan köszön mindenkinek.

Az elmúlt egy évben körülbelül négyezer kilométert futott, ötezer kilométert kerékpározott és háromszáz-négyszáz kilométert úszott. Az edzések és a versenyek nemcsak kihívást, hanem teljes kikapcsolódást, feltöltődést is jelentenek számára.

Mintegy tizenkét éve foglalkozik az ultratriatlonnal, az első ironmant egy év felkészülés után teljesítette. Kérdésünkre, hogy mi a siker receptje, ezt válaszolta: "Motiváció, még több energiát beletenni, és abból mindig van egy kis javulás!"

Jelenleg pár hét pihenőt tart, majd megkezdi a felkészülést a következő kihívásra. Tervei között szerepel a Budapest Maratonon, de lehetőség szerint újból nekivág a húsz ironman teljesítésének jövőre, amelyhez támogatók jelentkezésének is örülne, mivel a versenyt Mexikóban rendezik. Részletes beszámoló és sok fotó található nemrég indított versenyzői oldalán (Szabó Zoltán ultratriatlon versenyző), amelynek már több mint 1200 követője van a Facebookon.