Meseszó mindenkinek
2019-08-27 - Százhalombatta ad otthont a XV. Országos népmese konferenciának szeptember 20-21-én. Az "Élőszóval az olvasásért – olvasással az élőszóért!" című találkozót a Magyar Olvasástársaság (HUNRA) rendezi, a Hagyományok Háza, a Meseszó Egyesület és a Hamvas Béla Városi Könyvtár társszervezői közreműködése mellett.
A XV. jubileumi népmese-konferencia – sok-sok mesével és előadással, valamint egy jurtával – visszatér "bölcsőjébe", Százhalombattára, ahol A népmese napja ötlete megszületett 2005-ben. Az ünnep a magyar kultúrkör egyik legnagyobb mesemondója, -gyűjtője, írója, Benedek Elek születésnapjához kötődik. A szakmai, közösségi és kulturális esemény célja, hogy az élőszavas mesemondás mindenki számára ismert és elismert fogalommá váljon. A fókuszpontba a népmese szóbelisége kerül, ugyanakkor felhívja a figyelmet az olvasás, a hangos olvasás fontosságára is. Az elmúlt 15 évben a hagyományos mesemondás mellett egy másik terület is megjelent, amelyet alkalmazott mesemondásnak hívunk. A meseterápia, mesepedagógia, mesepszichológia nem a hagyományhűségre teszi a hangsúlyt, ugyanakkor kiemelt szerepet kap a mesék összefonódása az emberi léttel, az önismerettel.

"Benedek Elek születésének 160. évfordulójához közeledve, tisztelettel és hálával emlékezve kérjük a szülők, nagyszülők, a pedagógusok, a könyvtárosok százezreit, egyszerűbben szólva társadalmunk minden felnőtt tagját, hogy szeptember utolsó napjaiban különös gonddal keressék és alkossák meg minden gyermek számára a mesehallgatás varázslatának, mással nem pótolható alkalmait! – írja Nagy Attila, a HUNRA tiszteletbeli elnöke. Ráadásul köztudottan a fejből mondott vagy felolvasott mese az az első "ábécéskönyv", amelyből a gyermek akaratlanul is megtanul saját lelkében olvasni. Hiszen a mesék szimbólumai, a hősök gondolkodásmódja, tettei, magatartása, konfliktusai, megküzdő stratégiái öntudatlan azonosulási folyamatokat indítanak el a hallgatóban."

A konferencián előadást tart többek között dr. Benedek Katalin néprajzkutató, Benedek Elek dédunokája; Kádár Annamária, meseterapeuta, valamint Bajzáth Mária, mesepedagógus. Pénteken 15 óráig a könyvtár közelében felállított, hagyományos jurtában óvodás és iskolás csoportokat várnak a Meseszó Egyesület mesemondói, ezt követően középiskolásoknak és felnőtteknek szól majd az élőszavas mesélés. A mesehallgatás ingyenes, de előzetes jelentkezés, időpont-egyeztetés szükséges!
A szervezők fotópályázatot is hirdetnek a konferenciához kapcsolódóan. Ennek részleteiről és a programokról a népmesenap.hu oldalon, az esemény Facebook-oldalán, illetve személyesen a könyvtárban lehet érdeklődni. Az óvodai és iskolai csoportok a pénteki mesehallgatásra időpontot egyeztetni ugyancsak a Hamvas Béla Városi Könyvtárban tudnak. A konferencia előadásai nyilvánosak, a Magyar Olvasástársaság tagjai számára ingyenesek, külső érdeklődők számára a két nap részvételi díja 2500 forint.