"Százhalombatta mindenek előtt!"
2019-08-22 - Ez az Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület (ÉSZKE) jelmondata – hangzott el a szervezet őszi önkormányzati választásokkal kapcsolatos sajtótájékoztatóján augusztus 21-én, Százhalombattán.
Vezér Mihály polgármester ismertette az egyesület programját és bemutatta a képviselő-jelölteket. Hangsúlyozta, hogy "a városlakók nem fognak csalódni, hiszen az ÉSZKE már több cikluson keresztül bizonyított". A polgármester aláhúzta, hogy a tizenöt éves múlttal és eredményekkel rendelkező, politikai pártoktól független szervezet az egyetlen komoly civil erő a városban, tagjai pedig "nem csak az elmúlt fél évben, hanem fennállása óta, mindig Százhalombatta elkötelezett híveként, érzékenyen reagáltak a városlakók problémáira és tevékenyen vettek részt a város életében".

Furcsa Katalin, az 1-es számú választókerület képviselő-jelöltje 45 éve él a városban, amelyből nyugdíjba vonulásáig több mint tíz évet köztisztviselőként dolgozott egészségügyi és szociális területen.

Az egyesület a 2-es körzetben Győri Istvánt jelöli az október 13-ai helyhatósági választáson, aki több mint huszonöt éve tanít a SZISZKI-ben, jól ismeri a várost és a körzetet is.

A 3-as választókerület képviselő-jelöltje Fehér Sándor, mérnök szakember, aki húsz évvel ezelőtt költözött városunkba Tiszaújvárosból, amely Százhalombattához hasonló méretű, szerkezetű város és ahol önkormányzati tapasztalatokat is szerzett, hiszen 2 cikluson keresztül dolgozott képviselőként az ottani testületben.

A 4-es, 5-ös, 6-os és 7-es körzetben a jelenleg is regnáló képviselők indulnak a megméretésen. A 4-esben Kovács Lajos, a Városüzemeltetési és Városfejlesztési Bizottság elnöke, az 5-ösben Török Sándor, az Egészségügyi, Oktatási és Szociális Bizottság elnöke, a 6-osban Szél Pál, az Ifjúsági, Kulturális, Sport és Közrendi Bizottság elnöke szeretné folytatni a megkezdett képviselői munkát. Kovács Lajos ötödik ciklusát tölti a testületben, Török Sándor és Szél Pál mindketten huszonöt éve dolgoznak az önkormányzatban. Tizenhét év után a következő ötben is folytatná a 7-es számú körzet képviseletét Vezér Mihály, aki az ÉSZKE polgármester-jelöltje is.

A 8-as számú kerületben az Óvárosban élő, jelentős önkormányzati és közigazgatási tapasztalattal is bíró Ádám Erikát, a Hotel Training vezetőjét jelöli a szervezet. Vezér Mihály röviden kitért arra is, hogy miért nem Sinka László alpolgármestert, a körzet jelenlegi képviselőjét indítják a körzetben. Sinka László a Magyar Sportlövők Szövetségének főtitkáraként egész embert kívánó feladatok elé néz, tekintettel a többi között a közelgő tokiói Olimpiára, "ezért választania kellett. Nem kíván indulni az őszi helyhatósági választásokon, amit az ÉSZKE tudomásul vett és elfogadott."

Az ÉSZKE programjáról Vezér Mihály elmondta, hogy mindenek előtt az eddig elért eredményeket kívánják megőrizni az élet minden fontos – az egészségügy, a kultúra, a közigazgatás, az oktatás-nevelés és a sport – területén. A városvezető kiemelte az új Sportcsarnok megépítését, amelyre már eddig közel 500 millió forint TAO-támogatást sikerült összegyűjteni és a város rendelkezik a miniszterelnök figyelemre méltó összegű kormányzati támogatásra vonatkozó ígéretével, amelyek segítségével a komplexum megépítése a következő ciklusban várható. "Sport-munkacsarnok" építését tervezik az Arany János iskola udvarára, valamint a vasúti építkezés befejezése után a vasútállomás előtt park és P+R parkoló kiépítését. Az Ipari Park déli részén harminc hektáros terület közművesítésével szeretnének új vállalkozókat a városba vonzani, ezzel növelve a város bevételeit és az új munkahelyek számát. Egymilliárdos céltartalékkal, mintegy ötven lakás építését tervezik már a következő ciklus elején, amely a fiatalok városban tartását és a lakáshoz jutás támogatását szolgálja.

Az Óvárost Dunafüreddel összekötő híd megépítését is szeretnék megvalósítani. Folytatnák az "okosváros"-programot – az okospadok telepítése után – a buszmegállók digitalizálásával. Egészségügyi fejlesztéseket, a szűrési programok és a város által ingyenesen biztosított védőoltások kiterjesztését, valamint több területen teljesen új, a többi között a megújuló energiák elterjedésére irányuló és fásítási program indítását is tervezik. Vezér Mihály polgármester kiemelte a közösségépítésre és a lokálpatriotizmus további erősítésére irányuló terveiket. Hangsúlyozta, hogy "az ÉSZKE a valósággal összeegyeztethető, reális és akár ciklus közben is számon kérhető dolgokat ígér". Az egyesület városi programjáról, valamint a jelöltek részletes bemutatásáról és a körzetekben megvalósítandó terveikről folyamatosan tájékoztatni fognak.