Béke, megegyezés, tolerancia
2019-08-22 - Szent István államalapító munkáját, a korszerű közigazgatás és az erős állam megszervezését, valamint a keresztény alapú együttélési normák lefektetését méltatta Vezér Mihály polgármester az augusztus 20-i városi ünnepségen Százhalombattán. Az államalapítás és az új kenyér ünnepére rendezett egész napos családi programokra, az esti gálaműsorra és az azt követő utcabálra is nagyon sokan látogattak ki.
Nagy sikert aratott a Magyar Népmese Színház és a Bogár Muzsika zenekar előadása, valamint a játszóház. Népszerűek voltak a kézműves foglalkozások. Nagy érdeklődés és jó hangulat kísérte Keller János és Váradi Eszter Sára operett- és nosztalgiadallamokból összeállított műsorát, valamint a Mohácsról érkezett Sokác Néptáncegyüttes előadását. Telt ház előtt adtak gálaműsort a Forrás Néptáncegyüttes növendékei.
Megtelt a főtér az ünnepi gálaműsorra, amely a Himnusszal vette kezdetét, majd magyar egyházi népénekeket adott elő Szoboszlai Balázs, a Magyar Állami Népi Együttes táncosa, akit Homoki Dénes, a Forrás Néptáncegyüttes táncosa kísért harmonikán.
Vezér Mihály polgármester ünnepi köszöntőjében Szent István tetteiről és örökségéről beszélt. Kiemelte a vármegyerendszer kiépítését, az egyház megszervezését, az adók kivetését, a korszerű közigazgatást, a hazai fizetőeszköz bevezetését és a szigorú törvények megalkotását, amelyek a többi között a magántulajdont, a nőket és a gyerekeket védték. Hangsúlyozta, hogy a békés együttélés alapjait Szent István tette le, "a béke és megegyezés következetes híve volt, bölcsessége és az általa képviselt erkölcsi normák ma is itt élnek velünk."
A százhalombattai búzából, helyi mesterek által készített új kenyeret Illéssy Mátyás katolikus plébános, Sárosi Gábor református lelkész és Pál Káplán, ortodox parókus szentelte meg. Mindannyian kegyelmet, békességet és Isten áldását kérték az új kenyérre és az ünnepségen résztvevőkre, valamint az egész városra.
Ezt követően az V. Kárpátaljai "Szól a fülemüle" népzene és néptánc tehetségkutató verseny hangszeres és táncos kategóriájának győztesei adtak műsort, amelyen a kárpátaljai Sodró Együttes és táncosai is közreműködtek.
Az ünnepség utolsó részében közel másfélórás, lélegzetelállító koncertet adott a 34 évvel ezelőtt alakult, Magyar Örökség- és Hungarikum-díjas világhírű együttes, a 100 Tagú Cigányzenekar. A Szent István-napi városi ünnepség a hagyományoknak megfelelően utcabállal zárult. (Fotó: Medgyesi Milán)