Minden esetre - Vagyonvédelem és bűnmegelőzés a strandon
2019-08-13 - Bár az időjárás nem volt kegyes az Érdi Rendőrkapitányság vagyonvédelmi fórumához a százhalombattai strandon augusztus 13-án, Szatmáriné Berczi Dolóresz százados számos hasznos információt osztott meg a Hírtükörrel a helyszínen.
Az érdi rendőrök mobil bűnmegelőzési centrummal, preparált kisbusszal érkeztek, amelynek belseje berendezett otthonhoz hasonlított hűtővel és kávéfőző géppel, nem utolsó sorban trezorral, valamint laptoppal, amelyen az egyébként ingyenesen letölthető házőrző program futott. Az szoftver lényege, hogy segítségével bárki anonim módon ellenőrizheti az otthona biztonságát, de akár elképzelt házának védelmét is megtervezheti.

Ezt nevezik egyébként építészeti bűnmegelőzésnek, amelynek része például, hogy a bejáratot érdemes az utcafronton nyitni, vagy, hogy az amúgy divatos magas kőkerítés sokkal inkább a betörőknek biztosít diszkrét védelmet, mint az ingatlannak.

A strandon felállított bűnmegelőzési standon számos olcsó vagyonvédelmi eszközt meg lehetett ismerni. Fontos tudni, hogy a törülköző a strandon sem számít annak! Arra is lehetőség nyílt, hogy szakcég segítségével, ingatlanjuk komplex védelmét gondolják át az érdeklődők.

Általános ajánlás, hogy vagyontárgyunk, lakásunk értékének a tíz százalékát érdemes a védelmére, biztonságára, biztosítására fordítanunk, de az emberi odafigyelést a legdrágább technikai eszköz sem helyettesíti. A betörők és a tolvajok mindig a legkisebb ellenállás irányában lépnek. Nyitott ablakok, ajtók, elöl felejtett létra: mindez nemcsak lehetőség a bűnelkövetésre, hanem jelzés is, hogy az adott ingatlanra nem figyelnek eléggé.

Fontos, hogy amink van, azt használjuk is. A kaputelefonok például a legtöbb esetben okosabbak, mint gondolnánk. Nemcsak lakásonként, hanem akár családtagonként is programozhatóak más-más ajtónyitó kóddal, de ha már az egész lépcsőház ugyanazt használja, akkor ajánlott rendszeresen megváltoztatni!   

A látványosan felmatricázott rendőrségi buszt és az ötletes eszközbemutatót szórólapozással is kiegészítette a rendőrség a battai strandon. A különféle brosúrákat rendőrgyakornokok, diákközmunkások és ifjú polgárőrök osztogatták a vendégek között. A rendőrség országos Police Caffee programjának a lakosság és a hatóság közötti párbeszéd javítása, a hatékonyabb bűnmegelőzés a célja.  A kitelepülések során az érdeklődőket meghívják egy kávéra, amelynek elfogyasztása mellett közvetlenül a rendőrség munkatársaitól értesülhetnek a helyi bűnelkövetési módszerekről, felderítési eredményekről, az áldozattá válás elkerülésének alapjairól. A battai "kávézásra" a polgárőrség is meghívást kapott, a szervezetet Szalai Attila képviselte. A program során a webes felületű BikeSafe kerékpárregisztrációra is lehetőség nyílt.

Az időzítés nem volt véletlen – emelte ki Szatmáriné Berczi Dolóresz -, hiszen a vagyonvédelmi és bűnmegelőzési fórum egybe esett a Summerfest kezdetével, és egyik kiemelt témája a fiatalok biztonságos szórakozása volt. Erre is vonatkozik néhány megszívlelendő aranyszabály, így például az, hogy ha öten indultunk el szórakozni, akkor hazafelé is öten legyenünk! Vigyázzunk, figyeljünk egymásra! – ez a legfontosabb. De nemcsak a fiataloknak, hanem bármelyik korosztálynak irányt mutathat az alkohollal kapcsolatos négyszavas ajánlás: alkalom, társaság, minőség, mennyiség!  

Nem riogatni szeretnék a fiatalokat – hangsúlyozta a rendőrszázados -, hanem azt, hogy tudják, hová, kihez fordulhatnak baj esetén, és mik azok az alapvető szabályok, amelyek mindenkit védenek.