A mi gyerekeink
2019-08-12 - A rendezvénybiztosítás nem adott olyan sok feladatot a polgárőröknek júliusban, mint más időszakokban, a fiatalok azonban az elmúlt évekhez képest is hangosabbak, törnek-zúznak, szemetelnek a parkokban, játszótereken és egyéb közterületeken.
Sok itt élő ember jogosan vagy jogtalanul felháborodását fejezte ki különböző formában, hogy a rendőrség miért nem lép fel hatékonyabban a randalírozókkal szemben. Lehet, hogy igazuk van!

Arról viszont már kevesebbet lehet hallani, hogy ez miért is van ez így. Nem a rendőr, közterület-felügyelő vagy a polgárőr hangoskodik és rongál. A "mi gyermekeink" teszik. Tényleg az a megoldás, hogy mindent a rendőr intézzen el apu és anyu helyett? Tényleg a rendőrnek kellene több tíz év szülői hanyagságát rendbe raknia? Tényleg nem hiányzik otthon hajnali kettőkor egy 13-17 éves gyerek? Tényleg nem veszi észre a szülő, hogy a gyereke adott esetben még reggel is alkohol szagú?

Sok intézkedésünk volt az elmúlt 25 év alatt, és a legtöbbször hallott mondat ezekben az esetekben az érintett szülőktől: "Az én gyerekem nem olyan!" De! Pontosan olyan!
Az a szülő, aki nem képes szembenézni a hibáival, hogyan lenne képes kijavítani azokat? A tagadással nem oldódnak meg a problémák, de azok relativizálása is gyakran előkerül a szülői fegyvertárból: "Szegényeknek nincs hová menniük, nincs hol szórakozniuk!" vagy "Más is volt fiatal." Ez magyarázat lenne, hogy egy 13-17 éves gyerek miért üvölt, tör-zúz sakál részegen hajnali két órakor a parkban? Persze, ezért is a legkönnyebb a rendőrt hibáztatni!          

A Dunán folyamatos a jelenlétünk. Csatlakozva egy országos átfogó ellenőrzéshez, együttműködve a halászati és horgászellenőrökkel, több intézkedésre is sor került. Legtöbb esetben a horgászatra vonatkozó szabályok megsértése miatt kellett eljárni. A hónap folyamán a megszokott rendben folyt a polgárőrség közmunka-programja, emellett elkezdődött a Summerfest és a Battai Napok, valamint a szeptemberi iskolakezdéssel járó közbiztonsági feladatok előkészítése.
 
Városi Polgárőrség