Ultrahangos csípőszűrés
2019-08-06 - Kedves Szülők! Mindazok számára, akik még nem ismernék, szeretnék tájékoztatást adni egy betegségmegelőző szűrési tevékenységről, amely percek alatt képes tájékoztatást adni gyermekük csípőízületének állapotáról.
Bizonyára az Önök környezetében is él olyan, még nem is korosodó felnőtt, aki derék- és csípőtáji fájdalmai miatt évekig mozgáskorlátozott, esetleg csökkent munkaképességű. Ortopédiai közlemények szerint ezek jó része megelőzhető, ha a csecsemők 4-6 hetes korban átesnek a csípő ultrahangos szűrésén.

Ha sikerül, a szűrés ultrahangos formáját minél szélesebb körben elterjeszteni, minden remény megvan arra, hogy kevesebb csípőízületi betegség miatt sántító felnőttel találkozzunk a jövőben. Ennek a jelentőségét az érti meg igazán, aki már visszafordíthatatlanul beteg csípővel éli az életét, vagy évek szenvedései után várja a csípőprotézisét.

Sok szülő hozza csecsemőjét aggódva a szűrésre, és rögtön jelzi is, hogy családjában előfordult annak idején csípőficamos beteg. Többségük megnyugodva távozik a vizsgálatról, de a megtalált eltérések is időben és könnyen korrigálhatók egyszerű eljárásokkal.

A csípőficam előfordulása lányoknál nagyjából négyszer-ötször olyan gyakori, mint fiúknál. Különösen javasoljuk tehát azon csecsemők ilyen irányú szűrését már néhány hetes korban, akiknek a családjában előfordult csípőficam vagy farfekvéses terhesség. Tanácsos textilpelenkát és némi tartalék "felszerelést" hozni, arra is tekintettel, hogy a vizsgálatot meztelen alsótesttel végezzük.

A babát egy vályúszerű fekvőalkalmatosságba helyezzük. A vizsgálat nem jár fájdalommal, bár a kicsik néha zokon veszik, hogy csípőjüket igyekszünk mozdulatlanul tartani a vizsgálat alatt. A szűrés eredményét fényképpel dokumentáljuk, a szülő írásos leletet kap.

Az érvényes rendelkezések értelmében minden alkalommal, így akár a kontrollvizsgálatra is orvosi beutalót kell hozni.

Az ultrahanggal végzett szűrési eljárással töredékére lehet csökkenteni a csecsemők sugárterheléssel járó röntgenvizsgálatát, amely régen kizárólagos eszköze volt a csípőficam képi diagnosztizálásának.

Vizsgálatainkat a csecsemők ortopédiai szűrését végző szakorvosokkal szoros szakmai együttműködésben végezzük, a babák szükséges kezelését az ortopéd szakorvos határozza meg.

A szűrővizsgálatra a Százhalom Egészségügyi Központ recepcióján lehet jelentkezni személyesen vagy telefonon. Ezt tanácsos az újszülött hazahozatala utáni napokban megtenni. Időpontra érkezve gyakorlatilag várakozás nélkül lehet bejutni az ultrahangos rendelésre.
 
Dr. Benedek László