Egy hét Kárpátalja
2019-07-31 - A XXIV. Népzene, Néptánc és Kézműves Táborban vett részt a százhalombattai  Bodzabogyók Énekegyüttes - Csata Beatrix, Csata Petra, Tunkel Mia, Gajdó Domitilla, Fischbein Mira és művészeti vezetőjük, Násztorné Réczey Éva – július 7-13-án Kárpátalján, Tiszapéterfalván.
Szülői segítséggel, két személyautóval indultak el a nagy útra, a falu parókiáján szálltak meg. "Fantasztikus ellátásban részesültünk: igazi, hamisíthatatlan, határmenti ízek, kedves emberek, rendkívüli programok!" – számolt be Násztorné Réczey Éva.

A táborral párhuzamosan a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség ének-, zene-, néptánctovábbképzést szervezett, amelyen a százhalombattai karvezető is részt vett. Hegedült a templomi kamarazenekarban és énekelt a kórusban Király L. Zsolt karnagy vezetésével. Mindemellett dr. Sándor Ildikó és Szabad Boglárka irányításával a népmese- és népi gyermekjátékok-továbbképzésbe is bekapcsolódott, amelyért kreditpontot és oklevelet kapott.

A lányoknak "napirendet" állított össze, így mindig tudták, mikor, hová menjenek, mikor gyakoroljanak és mikor élvezhetik a szabadidőt. Soha nem ültek tétlenkedve, délelőtt, délután furulya órákra, kora délután énekórára és kézműveskedésre, este koncertekre, színházba, táncházba jártak.

A táborban fellépett a "Szalonna és bandája", a Beregszászi Nemzeti Színház, Pál István és harmónikásai koncertet, templomi és komolyzenei koncertet, gálaműsort szerveztek. A résztvevők igényes kézműves programokon ismerkedhetttek a szövéssel, agyagozással, kis sámlit, fogast csiszoltak és festettek, kalárist fűztek, csuhébabát készítettek.

A gálakoncerten a Bodzabogyók két produkcióval is felléptek: moldvai dalcsokrot énekeltek és mezőföldi dallamokat furulyáztak. Nagy sikerük volt.

"Fantasztikusan éreztük magunkat, rengeteget dolgoztunk, tanultunk. Remek tanáraink voltak és csodás embereket ismerhettünk meg ez alatt az egy hét alatt. A "kultúrsokkot", ami ért bennünket, még fel kell dolgoznunk."

Rengeteg fotót készítettek, amelyeket örömmel osztanak meg egymással. Augusztus végén élménybeszámolóval egybekötött vetítést és klubdélutánt tartanak a szülőknek és barátoknak.

A felejthetetlen táborozáshoz a MOL Kulturális Tehetségprogram 300 ezer, a Városi Kulturális Alap 100 ezer forinttal, Katona István, a Százhalombattai VUK SE elnöke pedig a könnyebb hazajutás érdekében kisbuszfelajánlással járult hozzá. "Köszönjük a lehetőséget!"