Nem lükeség, csak nyereség
2019-06-13 - Első helyezést ért el korcsoportjában a LÜK országos tanulmányi versenyen Izsó Kornél, a Százhalombattai Kőrösi Sportiskolai Általános iskola harmadikosa. A kisdiák laptopot és szüleivel együtt tölthető állatkerti kirándulást nyert.
A LÜK-bajnokság országos döntőjére a Fővárosi Állat- és Növénykert Barlangtermében került sor május 31-én. Az egész tanévet felölelő versenyt kilencedik alkalommal hirdették meg. Idén is hatalmas érdeklődés övezte. Magyarország legkülönbözőbb tájairól közel ötezer második, harmadik, illetve negyedik osztályos nevezett. A versenyzőknek több fordulóban kellett helyt állni.

A Kőrösiben minden alsós osztályban rendszeresen használják a LÜK táblákat és feladatlapokat – mondta el Legényné Berzy Beáta, Kornél tanítója és felkészítője -, mivel komplex és kiváló képességfejlesztő eszköznek tartják azokat. A LÜK-öt a gyerekek is nagyon kedvelik, mert segítségével nem könyvekből vagy számítógépről, hanem játszva tanulnak.

A Móra Könyvkiadó által szervezett játékos tanulmányi verseny a LÜK-táblára épül, amelyen az egyes feladatok megoldásához tartozó számkockákat kell helyesen kirakni. A sikerhez tudni kell az adott évfolyam tananyagát, vagyis a matekot, a szövegértést, a környezetet és a nyelvtant, de szükség van logikára, ügyességre és kreativitásra is. Utóbbi három szó rövidítése adja ki a verseny elnevezését.

Iskolánként és évfolyamonként három-három tanulót lehet nevezni a területi fordulóra, amelyet megyei, majd országos döntő követ. Erre idén Budapesten került sor, de Kornél és Bea néni addigra már megjárta Érdet és Tatabányát, tehát nemcsak gyakorolniuk, hanem utazniuk is sokat kellett a végső győzelemért.

Legényné Berzy Bea több mint tíz éve használja a tanításban a LÜK-táblákat és feladatlapokat. Minden diákjának van táblája, amit a felsőbe továbblépők csökkentett áron ajánlanak fel az elsősöknek. A feladatlapokat osztálypénzből vásárolják meg, de rendszeresen vesz az iskola is a könyvtár részére. A táblák a tanítási órákon a differenciálást és a fejlesztést szolgálják, a legtehetségesebb gyerekekkel pedig heti egy órát külön is LÜK-özik a tanító. Öt éve országos negyedik helyet ért el egy akkor negyedikes diákja. Kornél idén először versenyzett, szeptemberben kezdték meg a felkészülést. A pedagógus kiemelte, hogy a kiugró sikert nem lehetett volna elérni a szülők támogatása nélkül, és azok a diákok, akik magas szinten eredményesek egy olyan komplex versenyen, mint a LÜK, eleve tájékozottabbak az átlagnál, amelyben szintén jelentős szerepe van a családi háttérnek.