Ma és csütörtökön lesz szúnyogirtás
2019-06-11 - A tervek szerint ismét földi szúnyogirtás lesz Százhalombattán ma és csütörtökön. A SZÁKOM folyamatosan figyeli az előrejelzést, és az időjáráshoz igazítja a munkát.
A sok eső kedvez a szúnyogpopuláció növekedésének, amellett a Duna apadása is indokolja a gyérítést. Pangóvizes területek alakulnak ki, ahol a szúnyoglárvák növekedni, fejlődni tudnak.
Ha nem változik az idő, a lakótelepen és Dunafüreden ma, Óvárosban és Urbáriumban pedig csütörtökön kerül sor szúnyogmentesítésre. Mindkét napon 19 órakor kezdődik az irtás. 
Az idei nyáron négy biológiai és tíz kémiai szúnyoggyérítést tervez az önkormányzat, de indokolt esetben – a Műszaki Irodával történő egyeztetetést követően – továbbiakra is sor kerülhet. A tervek szerint három-négyhetente lesz gyérítés, összehangolva a Katasztrófavédelem védekezésével.
 
Eddig egyszer történt biológiai és két alkalommal kémiai irtás. Az elsőt még májusban végezte a SZÁKOM Kft. A biológiai beavatkozás lényege, hogy a lárvák fejlődését előzi meg, a populáció utánpótlását lehet megakadályozni vele, míg a kémiai gyérítés során a kifejlett egyedeket pusztítják el idegméreggel.
 
Az önkormányzat – a SZÁKOM közreműködésével – a változékony időjárás ellenére is mindent megtesz, hogy a lehető legkevesebb szúnyog legyen a városban. Ennek érdekében egyénileg is védekezhetünk azzal, hogy lakókörnyezetünkben felszámoljuk a pangóvizeket, illetve fertőtlenítjük, letakarjuk az összegyűjtött esővizet.