Tehetségek szolgálatában
2019-06-11 - Negyedik alkalommal került sor a Kutató Gyermekek Tudományos Konferenciája (KGYTK) referenciaintézményeinek országos tanácskozására június 6-án. A találkozót a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium szervezte meg. Az előadások ezúttal is a tehetséggondozás köré csoportosultak.
A tehetség önmagában kevés, szükség van a támogató kortársakra, a sokszínű programokat nyújtó, tehetségeket támogató iskolára és pedagógusokra, a támogató családi háttérre és a társadalom megfelelő értékítéletére. Csakis ebben a környezetben képes az alkotó pedagógus az alkotását létrehozni, ami nem más, mint maga az alkotó diák – összegzett Horváthné dr. Hidegh Anikó igazgató.

A tehetségekre történő hangolódást a vendéglátó iskola két tehetséges tanítványának, Kis Ervinnek és Sisák Borkának az előadása nyitotta meg, majd Vezér Mihály polgármester mondott köszöntőt. Gratulált a tehetséges gyerekekhez, az eredményekhez és hangsúlyozta: a tanulás a legjobb befektetés a jövőbe, amit soha senki nem vehet el. A konferencia vendégeinek figyelmébe ajánlotta a várost, a látnivalókat és a programokat.
A tankerületi iskolák tehetséggondozásáról Sárközi Márta igazgató beszélt.

Horváthné dr. Hidegh Anikó az Arany János iskola tehetséggondozásának történetét és lehetőségeit vázolta, kiemelve dr. Czeizel Endre nézetét, amely szerint a génjeinkben örökölt tulajdonságainkat a pedagógusok képesek alakítani: elrejteni vagy megjeleníteni, fejleszteni.

Zsolnai József a Nyelvi, irodalmi és kommunikációs (NYIK) program, valamint az Értékközvetítő és képességfejlesztő pedagógia (ÉKP) alapítójának tudománypedagógiai elméletének gyakorlati megvalósulásáról beszélt Kiss Albert, a KGYTK Tehetségsegítő Tanács elnöke beszélt.  Emellett a két tehetségazonosító és tehetségfejlesztő programot képviselő kisdiákok is szót kaptak érdekes és magas színvonalú előadásaik révén.

A tanácskozáson a tudománypedagógiát művelő minden magyar tehetséggondozó szervezet képviselte magát. A Kutató Diákok Országos Szövetsége, a Kutató Tanárok Országos Szövetsége, valamint a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének képviselője is előadást tartott.

A rendezvényen elismeréseket és kitüntető címeket is kiosztottak azoknak az intézményeknek, illetve pedagógusoknak, akik hosszabb időn át jó eredményeket értek el a KGYTK-ban, azaz a tudománypedagógia és a tehetséggondozás terén.