A sok csapadék kedvez a szúnyogok szaporodásának
2019-06-07 - Az időjárás függvényében hétvégén ismét földi szúnyogirtás lesz Százhalombattán. A SZÁKOM folyamatosan figyeli az előrejelzést, és az időjáráshoz igazítja a munkát.
A sok eső kedvez a szúnyogpopuláció növekedésének. Pangóvizes területek alakulnak ki, ahol a szúnyoglárvák növekedni, fejlődni tudnak. Ráadásul a folyamatos esőzés csökkentheti az irtás hatékonyságát is.

Az idei nyáron négy biológiai és tíz kémiai szúnyoggyérítést tervez az önkormányzat, de indokolt esetben – a Műszaki Irodával történő egyeztetetést követően – továbbiakra is sor kerülhet. A tervek szerint három-négyhetente lesz gyérítés, összehangolva a Katasztrófavédelem védekezésével.

Eddig egyszer történt biológiai és két alkalommal kémiai irtás. Az elsőt még májusban végezte a SZÁKOM Kft. A biológiai beavatkozás lényege, hogy a lárvák fejlődését előzi meg, a populáció utánpótlását lehet megakadályozni vele, míg a kémiai gyérítés során a kifejlett egyedeket pusztítják el idegméreggel.

Az önkormányzat – a SZÁKOM közreműködésével – a változékony időjárás ellenére is mindent megtesz, hogy a lehető legkevesebb szúnyog legyen a városban.

Hozzászólások
Tisztelt Szerkesztőség!
 
Érdeklődni szeretnék, lehet-e tudni, milyen biológiai, ill. vegyi anyagok felhasználásával történik a szúnyogok irtása.
 
Üdvözlettel:
Hatvani Sándor
Kedves Olvasónk! A szúnyogirtás során alkalmazott vegyszereket tartalmazó biztonsági adatlap itt látható.