Három hetünk van az adategyeztetésre
2019-06-06 - A 2017. június 26-án elfogadott pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megakadályozásáról szóló törvény szerint a bankoknak, biztosítóknak és egyéb pénzintézeteknek kötelezően át kell világítaniuk az ügyfeleiket. Ez alól egy bank egyetlen ügyfele sem képez kivételt. Három hetünk van az adategyeztetésre, ha nem akarjuk, hogy június 27-én zárolják a bankszámlánkat – figyelmeztet a penzcentrum.hu összefoglalója. 
Huszonegy napja maradt azoknak a banki ügyfeleknek, akik folyószámlát vezetnek, hogy elvégezzék az adategyeztetést. Ennek elmulasztása esetén a számlát a banknak be kell fagyasztania - erre törvény kötelezi.

A bankok korábban arra hívták fel a figyelmet, hogy az ügyfélkörük körülbelül 30 százaléka áll még az adategyeztetési kötelezettség előtt. Ez országosan több százezer ügyfelet jelent, akik június 27-én majd megrohanhatják a bankfiókokat.

A Pénzcentrum által megkérdezett számlatulajdonosok nagy része nem végezte el az adategyeztetést, jelentős részük nem is tudott arról, hogy van ilyen teendője. Az összes megkérdezett azt állította, hogy a bankjuk nem tájékoztatta őket. Ez azért érdekes, mert a bankok korábban azt válaszolták a Pénzcentrumnak, hogy az értesítéseket megkezdték, sokan már ki is értesítették a teljes ügyfélkört. Valahol tehát hiba van a rendszerben: vagy a bankok nem tájékoztatnak kellően hatékonyan, vagy az ügyfelek nem olvassák el a banki értesítőket.

Rengetegen voltak azok, akik kamerán kívül elmondták, hogy nem hallottak az adategyeztetésről, és meglepően sokan azok, akik arra hivatkozva nem nyilatkoztak, hogy egyszerűen nem hiszik el a Pénzcentrum állítását, mert "csak úgy senki nem zárolhatja a bankszámlámat." Hát, a bank nem is "csak úgy" zárol, hanem törvényi kötelességének tesz eleget.

Mindenesetre tiszta sor, hogy a magyarok nagyon nagy része fog meglepődni június 27-én, amikor nem tud majd bankkártyával fizetni, nem tud pénzt felvenni és befizetni a számlájára, és a tranzakciók sem fognak megérkezni oda.

Sokan lehetnek ugyanakkor, akik vélhetően azért nem hallottak az adategyeztetésről, vagy azért nem kaptak értesítést, mert a bank már elvégezte az átvilágításukat egy ügyintézés során, esetleg számlanyitáskor. Aki 2017 június 26 után nyitotta a számláját, azt a bank automatikusan átvilágította. A Budapest Banknál például ez az automatizmus már korábban is a rendszer része volt, így a bank lakossági ügyfeleinek nincs ilyen további kötelessége,

Szó sincs arról tehát, hogy vannak olyan kivételezettek, akiknek nem kötelező az adategyeztetés. Egyszerűen csak arról van szó, hogy sokak már eleget tettek a kötelezettségüknek, még akkor is, ha erről nem tudnak. Mivel a nem alakítottak ki speciális tájékoztatási felületet arról, hogy az egyes ügyfeleket átvilágították-e már, a Pénzcentrum azt javasolja, hogy mindenki, aki nem tudja biztosan, hogy ez megtörtént-e, érdeklődjön a bankjánál a következő három hétben. Jelen állás szerint ugyanis tízből hét magyarnak zárolni fogják a bankszámláját június 26 után. Nagyon fontos, hogy akinek van életbiztosítása, az a biztosítójánál szintén érdeklődjön, mert egyes életbiztosítási típusokra szintén kötelező elvégezni az adategyeztetést.

(Forrás: penzcentrum.hu)