Védelmező információk
2019-06-05 - Nemcsak a lelki tényezőknek, hanem az élethelyzetnek is nagy szerepe van abban, ha valaki bűncselekmény áldozatává válik. Aki elszigetelten él és nem jut információkhoz, vagy éppen folytonos rohanásban telnek a napjai és emiatt nem figyel, kiszolgáltatottabbá válik. Ez is kiderült azon a közbiztonsági fórumon, amelyet közösen szervezett az önkormányzat és a rendőrség Százhalombattán június 4-én.
A megjelenteket Vezér Mihály polgármester köszöntötte, aki elmondta, a környéken elterjedt "unokázós csalások" miatt kezdeményezték a lakosság tájékoztatását. Néhány hete városunkban is megpróbáltak megtéveszteni valakit.

A 85 éves asszonytól közel egymillió forintot kértek a csalók, akiket azonban az átadáskor tetten ért és elfogott a rendőrség – tájékoztatott Nogula Tamás, az Érdi Rendőrkapitányság megbízott vezetője.

Az "unokázós csalások" Érden kezdődtek tavaly november-december folyamán. A bűncselekményre jellemző, hogy az elkövetők kihasználják az idős ember elszigeteltségét, szerettei iránti ragaszkodását, aggodalmát, jóhiszeműségét, és valamilyen "legendával" állnak elő, amelynek lényege, hogy közeli hozzátartozója bajba került – balesetet szenvedett, tartozik -, és sürgősen pénzre van szüksége. Az így kicsikart összegek az egy-négymillió forintot is elérik. Az érdi elkövetőket januárban sikerült elfogni.

A kapitány hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy tájékozódjunk, mindig figyeljünk magunkra, hozzátartozóinkra, értékeinkre, mert ha nem tesszük, azt kihasználják a bűnelkövetők. Arra kérte a megjelenteket, ha bármi gyanúsat, bűncselekményre utaló furcsaságot tapasztalnak, tegyenek bejelentést a 112-es segélyhívó számon, mert ezzel nagyban segítik a rendőrség felderítő és bűnmegelőző munkáját.

Felhívta a figyelmet, hogy nemcsak telefonon, hanem különféle online felületeken is csalók áldozatává válhatunk. Mindig tartsuk észben, hogy ha bárki bármilyen céllal pénzt kér tőlünk, az nem biztos, hogy azon a számlán landol, amelyre szánjuk.

A rendőrség felépítéséről és bűnmegelőző, áldozatvédelmi tevékenységéről tartott prezentációt Szatmáriné Berczi Dolóresz százados. Felhívta a figyelmet a BikeSafe programra, amely keretében az alvázszám alapján regisztrálni lehet a kerékpárokat egy központi vagyonvédelmi rendszerbe. Aki szeretné a biciklijét nagyobb biztonságban tudni, minden hónap utolsó péntekjén, 8 és 12 óra között teheti ezt meg az Érdi Rendőrkapitányságon. Ha megvannak, érdemes magunkkal vinni a vásárlást igazoló papírokat is.

A rendőrszázados kiemelte a közösségek, a nyugdíjasklubok, a szomszédok, az információk megosztásának a szerepét abban, hogy ne váljunk bűncselekmények áldozatává. Emlékeztetett, hogy védekezhetünk az "álrendőrök" és "álszerelők" ellen az otthonunkban, ha mindig elkérjük az arcképes igazolványukat. Ezen szerepelnie kell egy számnak is, amely lehetővé teszi az azonosításukat a hatóságnál, illetve a szolgáltatónál. A rendőrök esetében ez a szám ötjegyű.

Javasolta az időseknek, hogy ha bizonytalanok a telefonáló vagy a látogató kilétében, hívják fel hozzátartozójukat, közeli barátjukat, ismerősüket, és ha ez nem sikerül, vagy úgy gondolják, hogy bajba kerültek, telefonáljanak a 112-re. Az európai segélyhívó rendszer mellett továbbra is hívhatók a rendőrök a 107, a tűzoltók a 105 és a mentők a 104 számon.

A vagyon elleni bűncselekmények kapcsán kiemelte, hogy azok az ingatlanok, amelyek rendezettek és gondozottak, kevésbe vonzzák az elkövetőket, mint azok, amelyeken nem látszik a napi törődés. A bokrokat és fákat úgy kell ritkítani, vágni, hogy a telek és az épület környezete átlátható legyen. A magas kerítés pedig nem feltétlenül véd meg a tolvajoktól, ugyanis észrevétlenül mozoghatnak mögötte.

Az információ nemcsak számunkra, hanem az elkövetők számára is érték. Ne tájékoztassuk őket a Facebookon keresztül, hogy mikor nem vagyunk otthon! Ne osszuk meg utazásunk, nyaralásunk részleteit! Akár egy feltöltött fotóból is rengeteg minden kiderül!  

A rendőrség ajánlása szerint vagyontárgyunk, ingatlanunk biztonságára az értéke tíz százalékát érdemes fordítani. Fontos a biztosítás, emellett olcsó eszközökkel – mozgásérzékelő lámpával, elektromos ajtóékkel, riasztóval, lakattal – is sokat tehetünk vagyonunk védelméért.

Felhívta a figyelmet, hogy az érdi kormányablakban áldozatvédelmi pont működik, amely anyagi, lelki és egyéb támogatást nyújthat azoknak, akik bűncselekmény áldozatává váltak.

A rendezvényen a rendőrség videókat mutatott be és szóróanyagot is osztott. Egyebek mellett az "unokázós csalásról", amelyet egy telefonkészülékre ragasztható matricával is szeretnének megelőzni. Ez arra figyelmeztet, hogy ha nem vagyunk biztosak a hívó kilétében, szakítsuk meg a beszélgetést. (Fotó: HTV)