Thomas W. Hodgkinson - Hubert van den Bergh: Művelt társalgók könyve
2019-06-04 -
Filmek visszatérő jelenete, amikor a jó értelemben egyszerű főhős sznobok közé keveredve megpróbál részt venni a társalgásban, ám minél jobban igyekszik, annál inkább belegabalyodik a művelt társaság idegen szavakból és ismeretlen nevekből szőtt hálójába. Az andragógiát összekeveri az andrológiával, az emlékoszlopot jelentő obeliszk szó hallatán pedig azt hiszi, Asterix legjobb barátjáról, a hegyomlásnyi méretű, vöröscopfos Obelix-ről van szó. Nem kell azonban a távirányítóhoz nyúlni a hasonló jelenetekért! Thomas W. Hodgkinson és Hubert van den Bergh közös barátja például a saját bőrén tapasztalta meg, milyen kínos összekeverni a mozihős Rambo nevét a 19. századi francia költőével, Rimbaud-éval. Abból, hogy e tévesztésért nem járt fővesztés, és a kellemetlen esetet elmesélhette a fentebb megnevezett két úrnak, rengetegen profitálhatunk. Ezen incidens ihlette ugyanis a Művelt társalgók könyvét.

Legtöbbünk számára több száz olyan, a kultúrához kapcsolható név létezik, amelyről tudnunk kellene valamit, de - meglehet ismerős -, valójában semmit sem tudunk. Hodgkinson és van den Bergh elhatározták, hogy összegyűjtik ezeket a neveket. Mit kell tudni róluk, és milyen téma kapcsán érdemes bedobni őket? Szükséges a mélyreható ismeret, vagy elég egy-egy jól megválasztott, az adott személyhez kapcsolódó kifejezés, történet? A könyv elolvasása nélkül is sejthetjük, hogy (ál)műveltségünk megcsillogtatásához elegendő, ha "ütős" felszínes információk birtokában vagyunk. A szerzőpáros pedig készséggel segít ebben, sőt minden tényt és izgalmas anekdotát egy-egy konkrét helyzethez kapcsol. Példának okáért: ha két utazás közül az olcsóbbat választjuk, megemlíthetjük – tanácsolják a szerzők –, hogy úgy döntöttünk, mint annak idején Theodore Dreiser amerikai író, aki az utolsó pillanatban meggondolta magát, és a Titanic helyett egy olcsóbb hajóra váltott jegyet.)

Annak ellenére azonban, hogy a könyvet böngészve rengeteg ismerettel gazdagodunk, a valódi cél aligha "művelt társalgók" képzése, sokkal inkább a szórakoztatás. Hiszen hogyan is vehetnénk komolyan a szerzőket, akik "gyilkolászós fazonok", "kávéfüggők", "balkézről születettek", "megszentségtelenített holtak", vagy épp "büdösek" fejezetcímek alá sorolják be a hírességeket? És e felsorolás közel sem teljes... A bizarrabbnál bizarrabb fejezetcímeken túl a névmutató is vad lapozgatásra csábítja az olvasót. Az ismeretlen nevek között ugyanis számtalan jól ismert is felbukkan, így érdekes anekdotákkal gazdagodhatunk például Arisztotelészről, Aquinói Szent Tamásról, Dickensről, Dosztojevszkijről, Einsteinről, Vonnegutról vagy épp Stephen Hawkingról. "Ismerősökről" olvasni pedig – ugyebár – mindig izgalmas...

A könyv kölcsönözhető a Hamvas Béla Városi Könyvtárban.
 
Hegedűs Anita