Pulibuli
2019-06-04 - Igazi pulipikniknek sikerült a Hungária Puli Klub 20 éves jubileumi kiállítása és tenyészszemléje a Régészeti Parkban, Százhalombattán június 2-án. Az esemény főszponzora Vezér Mihály polgármester és Bóna Zoltán országgyűlési képviselő volt.
A kiállítást a városvezető nyitotta meg. Örömét fejezte ki, hogy a kiemelkedő rendezvény helyszínéül Százhalombattát választották a szervezők. Kérte, hogy a bemutatók között tegyenek egy kört a Régészeti Parkban, és ha tehetik, a városban is.

Szabóné Iványi Katalin, a Hungária Puli Klub alapító elnöke el volt ragadtatva a helyszíntől. Megköszönte a lehetőséget, a támogatást és kiemelte dr. Brauswetter Viktor tenyésztésvezető szervező munkáját. A városunkban élő állatorvos aktív tagja a puliklubnak, az ő ötlete volt, hogy a rendezvénynek városunk adjon otthont.  

A fajtaszépségversenyre ötvenhét pulit neveztek, többeket külföldi kennelből. A kiállításra cseh, lengyel, holland és angol tenyésztésű pulikat is hoztak. A puli legjobb génállománya a Kárpát-medencében van, a Hungária Puli Klub feladata a törzskönyvezett állomány fenntartása, nemesítése, a szakszerű tenyésztés irányítása, valamint a fajta népszerűsítése.

Hódosi József nemzetközi küllembíró szerint a százhalombattai felhozatal ragyogó volt. Az ebeket hét korosztályi, három szín és nemi kategóriákba sorolva bírálta. Rengeteg szempontot kellett figyelembe vennie, a többi között vizsgálta a küllemet, a szőrzetet, a testfelépítést, a csontozatot és a mozgást. Elmondta, hogy a puli, mint minden munkakutya, nagyon tanulékony, terhelhető, nagyon közel áll az emberhez. Az ilyen fajták alkalmazkodóbbak a többieknél. Mivel a fajtatiszta tenyésztés során gyakran csak a küllemmel foglalkoznak, sokszor betegesek az egyedek, de pulira  ez nem jellemző, egészséges fajta, erre különösen odafigyelnek.

A rendszerváltás óta a törzskönyvezett magyar kutyafajták száma drasztikusan csökkent – mondta el dr. Brauswetter Viktor. Míg negyven-ötven éve évi ezer-ezerkétszáz pulit törzskönyveztek, napjainkban már csak háromszázat – pedig a puli a magyar vizsla után a második legkedveltebb magyar kutyafajta az egész világon. Különösen népszerű Németországban, Lengyelországban, a Skandináv országokban, a Benelux államokban, az Amerikai Egyesült Államokban, és Oroszországban is egyre keresettebb.

A tenyészszemlén alaposan megvizsgálták a kutyákat, nem csak a küllemet, hanem a viselkedésüket is. Fontos ugyanis, hogy az ősi jelleg ne csak a külsőségekben, hanem a belbecsben is fennmaradjon. A nevezett kutyák tenyészthető, nem tenyészthető, illetve tenyésztésre javasolt minősítést kaptak.

A jó hangulatot szép idő és bográcsban készült birkapörkölt koronázta meg.