Végéhez ért a safe.netizens projekt
2019-05-31 - Végéhez ért az Arany János iskolában a safe.netizens@eu címet viselő Erasmus+ projekt, amely 2017 szeptemberében kezdődött és összesen öt európai középiskola (finn, olasz, spanyol, szlovén és magyar) együttműködéseként valósult meg két tanéven keresztül. A projekt lezárására a spanyol koordinátor iskolában, IES Santiago Apostól-ban, Almendralejo városában került sor, ahol a külföldi kollégákkal együtt összegeztünk és értékeltük a két éves együttműködést, valamint elkezdtünk dolgozni a végső beszámolón.
A projekt fő témája a digitális állampolgárság volt és fő célként azt tűztük ki, hogy változatos tevékenységeken keresztül megismertessük diákjainkkal a biztonságos, tudatos, hatékony és egészséges internethasználatot amellett, hogy mi pedagógusok kidolgozunk egy olyan tananyagot, amit a későbbiekben is használni tudunk iskoláinkban. Bátran állíthatom, hogy a kitűzött célt maximálisan teljesítettük, és az előzetesen megtervezett feladatok mellett számos plusz tevékenységet is megvalósítottunk. Emellett természetesen nagyon sok jógyakorlatot is cseréltünk egymással és az óralátogatások alkalmával számos új módszerrel ismerkedtünk meg.

Az együttműködés két éve alatt iskolánk 19 diákjának nyolc pedagógus kíséretében nyílt lehetősége arra, hogy az online együttműködés mellett személyesen is ellátogasson egy-egy partneriskolába és ott egy héten keresztül betekintést nyerjen társai mindennapi életébe amellett, hogy vegyes nemzetiségű csoportokban dolgozzon a projekt témájához kapcsolódó feladatokon. A két év alatt számos prezentáció, poszter, infografika és film készült, valamint a diákok közös jeleneteket is adtak elő és vitát is szerveztek.

A projekt megvalósítása során iskolánk két alkalommal adott otthont nemzetközi találkozónak: az első év végén fogadtuk a partneriskolák pedagógusait, a második évben pedig nálunk került megrendezésre az ötödik diákcsere program, amely egyben az együttműködés utolsó nemzetközi találkozója is volt. A találkozó során a programok nagy részét a diákjaink szervezték és természetesen erre az egy hétre társaikat otthonaikba is befogadták.

A projekt megvalósításához rengeteg segítséget kaptunk belső és külső partnereiktől egyaránt, és az, hogy ez a projekt ilyen sikeres lett, nagyban köszönhető a résztvevő diákokon és pedagógusokon kívül az együttműködő kollégáknak, szülőknek és külső szervezeteknek, akik a két év során végig segítő kezet nyújtottak és támogattak minket. Természetesen a projekt lezárásával a partnerekkel való együttműködés nem fejeződik be, hiszen már új eTwinning projektek is indultak és keressük a lehetőségeket a további együttműködéshez.

Néhány részlet a diákok írásaiból:
"Én úgy gondolom, hogy a projekthez való csatlakozás életem egyik legjobb döntése volt. A feladatok nagyon érdekesek voltak és elgondolkoztattak minket az internet és a közösségi média használatával kapcsolatban. Az, hogy külföldi társainkhoz elutazhattunk még élvezetesebbé tette ezt az élményt és soha nem fogom elfelejteni azokat a nagyszerű embereket, akiket megismerhettem. Azok a készségek, amiket a projekt során elsajátítottam nagyon hasznosak. A fiatalabb társaimnak azt tanácsolom, hogy mindenképpen csatlakozzanak ilyen projektekhez, mert sosem fogják megbánni!"
"Én nagyon sokat tanultam a különböző kultúrákról, hagyományokról és nyelvekről. Külön szeretném kihangsúlyozni azt, hogy mennyit fejlődött az angol nyelvtudásom a társakkal való folyamatos kommunikációnak köszönhetően."

"A safe.netizens@eu projektben való részvétel életem legnagyobb élménye volt. Fiatalok vagyunk és nagyon fontos, hogy minél több élményt és tapasztalatot szerezzünk, mert a jövőnket erre építjük. Nekem az angol nyelvtudásom sokat javult, sokkal magabiztosabb lettem és a digitális és prezentációs ismereteim is sokat fejlődtek. Ennek az élménynek köszönhetően megtudtam, hogy mit jelent európai állampolgárnak lenni. Nagyon sok új barátot szereztem, és tudom, hogy ezek a barátságok örökké fognak tartani, mert sosem fogom őket elfelejteni. Úgy gondolom, hogy mindenkinek részt kellene vennie egy ilyen projektben, mert ez az élmény megváltoztatja az életét. Nagyon hálás vagyok a szervezőknek és az összes nagyszerű embernek, akiket megismerhettem."

A projekt honlapja:
https://sites.google.com/view/safenetizens/home
 
Szabóné Jassó Ágnes
projekt koordinátor