Korai felismerés, egészséges fejlődés
2019-05-20 - Három civil szervezet projektje közül messze a legtöbb szavazatot a Szülők Fóruma Egyesület "Tente, baba, tente" programja nyerte a százhalombattai nagyáruházban szervezett vásárlói voksoláson 2018 nyarán.
A projekt a korai fejlesztést szolgáló csecsemőszűrés, amely lassan egy évtizede működik a városban pályázati források segítségével, illetve az önkormányzat támogatásával. Az ingyenes szolgáltatásban eddig több mint 1600 család részesült.

A korai fejlesztést szolgáló vizsgálat, amely során  minden, a szülőket foglalkoztató gondról, problémáról kérdezni lehet a szakembereket, Magyarországon az elsők között vált teljes körűen elérhetővé Battán. A szűrések célja, hogy tónusbeli eltérés, érzékszervi, észlelési probléma vagy valamilyen aszimmetria következtében ne alakuljon ki lemaradás a csecsemők fejlődésében. A modern fejlesztő módszerekkel ugyanis ezeket jól lehet korrigálni.

Az elmúlt tanévben száznyolcvan csecsemő szűrése történt meg a városban a helyi gyermekorvosok és a Védőnői Szolgálat közreműködésével. A szűrések eredményeként negyvenheten kaptak ismételt, kontroll időpontot. Ezekben az esetekben a családok otthon, könnyen végezhető, játékos feladatokkal érik el az eltérések korrigálását. További harminc csecsemő pedig szakszerű, DSGM (Dévény) szakgyógytornában is részesült.
A korai fejlesztő csecsemőszűrések eredménye, hogy az érintett gyerekek jól mozgó, kiegyensúlyozott, harmonikus fejlődésű, egészséges reflexekkel rendelkező óvodások lesznek, akik jól teljesítenek majd a gyorsan elérkező iskolás korban is.