Barabási Albert-László: A képlet - A siker egyetemes törvényei
2019-04-24 -
Manfred von Richthofen vadászpilóta a németek nagy büszkesége volt az első világháborúban. Alig huszonnégy repülőóra után már egyedül vezethetett egy vadiúj Albatross-t, hároméves pályafutása alatt pedig mintegy nyolcvan szövetséges repülőt lőtt ki. Tűzpirosra festett gépe miatt "vörös báró" néven vonult be a köztudatba, legendája egy évszázaddal 1918-ban bekövetkező halála után is él. Bár tragikusan fiatalon hunyt el, emlékét könyvek tucatjai, filmek, képregények, számítógépes játék, egy "Vörös báró" nevet viselő gyorsfagyasztott pizza őrzik, és a felsorolás közel sem teljes.

Csak kevesen tudják, hogy szintén az első világháborúban, a szövetségesek oldalán harcolt egy kitűnő francia pilóta, bizonyos René Fonck is. Feljegyzések szerint százhuszonhét német gépet szedett le az égről, és taktikailag messze felülmúlta, és túl is élte a fiatalon elhunyt Richthofen-t – mégsem emlékszik rá jófomán senki. "Miért?" – tesszük fel joggal a kérdést.

Fonck-hoz hasonlóan járt Al Diaz graffitiművész, aki társával, Jean-Michel Basquiat-tal SAMO néven alkotott együtt. Azonos korú, hasonló háttérrel rendelkező fiatalemberek voltak, akik bámulatos sikereket értek el, és bár munkájukat szinte lehetetlenség volt megkülönböztetni egymástól, különválásuk után mégis csak Basquiat-nak sikerült a művészvilág legnagyobbjai közé emelkednie.

"Miért? És egyáltalán: min múlik a siker, ha nem (csak) a tehetségen és a teljesítményen?" – tesszük fel ismét joggal a kérdést, ahogyan évekkel ezelőtt feltette Barabási Albert-László fizikus, hálózatkutató is. A Villanások – a jövő kiszámítható és a Behálózva – a hálózatok új tudománya című nagysikerű művek szerzője munkatársaival nem kevesebbre vállalkozott, minthogy tudományos eszközökkel alkotóelemeire bontsa a "sikert", és matematikai problémaként megragadva azt, törvényekbe foglalja az összetevőit. Többezer tudós, művész életútjának feltérképezése, könyveladási listák, galériák és múzeumok kiállításai adatainak tanulmányozása és a tanulságok rendszerbe foglalása után Barabási és csapata jelen könyvben közzéteszik a siker egyetemes törvényeit. E tudományos igénnyel megírt, kifejezetten izgalmas és olvasmányos mű hasznos, a gyakorlati életbe is átültethető ismeretekkel szolgál. Ha érdekli a siker természete; ha ütős (munkahelyi) csapatot szeretne összeállítani, és a tagok közötti hatékony együttműködést elősegíteni; ha növelni szeretné esélyeit egy küszöbönálló állásinterjún, versenyen, előléptetésre vágyik, vagy épp arra, hogy munkáját elismerjék, és jó ötleteiért saját maga arathassa le a babérokat, A képlet az Ön könyve! Kölcsönözhető a Hamvas Béla Városi Könyvtárban.

Hegedűs Anita