Átadták az okospadokat
2019-04-12 - Hivatalosan is átadták a múlt hónapban városunkba telepített okospadokat Százhalombattán, a Szent István téren április 11-én.
Az eseményen Vezér Mihály polgármester, Sinka László alpolgármester, Szalai Attila és Török Sándor képviselők, Oláh M. Zoltán főépítész, Vandlik Csaba, a Polgármesteri Hivatal Műszaki irodájának vezetője, Molnár Tamás, az okospadokat telepítő NBCorp Informatikai Bt. vezetője, valamint intézményvezetők és érdeklődő diákok vettek részt.  

Vezér Mihály polgármester beszámolt a jelenlévőknek néhány – az intelligens utcabútorok által eddig összegyűjtött –adatról. A város több forgalmas pontján összesen tíz okospadot telepítettek március végén, amelyeken 248 USB- és 447 vezeték nélküli töltés és mintegy 11 GB adatletöltés volt. Összesen 1787 felhasználó (vagyis a város lakosságának mintegy tíz százaléka) vette igénybe az eszközöket, a legtöbb használat, 40 százalék körüli alkalommal az Urbáriumi városrészben történt. Az okospadok 18 kilowattóra áramot állítottak elő, amelyből használat közben 15 kilowattórát fogyasztottak. "Egyértelmű, hogy jó választás volt, az adatok is ezt bizonyítják" – nyilatkozta a polgármester, majd hozzátette, hogy az időjárás- és vandálbiztos, napelemmel működő Steora padok fenntartása a beruházás 10 millió forintján kívül további költséget nem jelent. "Lehet viszont jó időben tanulni, szórakozni, versenyezni a korlátlan internet- és adathozzáférés segítségével." A polgármester elmondta, hogy az okospadok személyes adatokat nem tárolnak, csak statisztikát gyűjtenek. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy az emberközeli, akár közösségi, szabadtéri internetfelhasználással a felhasználók város iránti kötődése is erősödik.

Az intelligens bútorok segítségével közérdekű információkat is le lehet tölteni, például a szakrendeléseket, a Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadási rendjét, vagy a menetrendeket is megtudhatjuk. A tartalmak feltöltése (helyspecifikusan, az adott okospadra és az egész város számára közérdekű információkkal egyaránt) folyamatos.

Az okospadok a főtéren, a Rubik téren, a Gyertyán úti játszótér mellett, a Szent László téren, a Szivárvány téren, a Göncz Árpád téren, a Szalai János Uszoda, valamint a Kőrösi iskola előtt találhatók.