A gyanú szerint Gina típusú kábítószert árult - letartóztatta a bíróság
2019-04-08 - A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. április 5-én elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akit jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelemmel és más bűncselekményekkel gyanúsít a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.
A gyanúsított a nyomozás eddigi adatai szerint 2017 őszétől rendszeresen árult Vác területén Gina (GBL) típusú kábítószert,többek között annak a váci lakosnak is, aki készpénzért, vagy amfetamin tartalmú speed kábítószerért cserébe saját használatra, illetve továbbértékesítésre legalább 10 liter GBL tartalmú kábítószert vásárolt tőle.2018. szeptember 13-án, majd 14-én a nyomozó hatóság az említett vásárlótól lefoglalt 9, 72 grammm folyadék és a 3 db folyadékkal teli üvegecske 66.3 gramm GBL hatóanyag tartalmú Gina elnevezésű kábítószert.

A GBL esetén 6,2 gramm a csekély mennyiség felső határa. Figyelemmel a gyanúsított által értékesített kábítószer mennyiségére - legalább 10 liter-, a fenti cselekmény alkalmas a Btk. 176. § (1) bekezdése szerint a jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntett elkövetésének megállapítására.

Az ügyben a nyomozás jelenleg folyamatban van. A bűncselekmény tárgyi súlya miatt, a várható büntetés nagysága 20 évig, vagy életfogytiglani szabadságvesztésig is terjedhet.
A gyanú tárgyát képező cselekmény jellegéből, megvalósítási módjából, valamint az elkövetői és vásárlói kör kiterjedtségére is figyelemmel a bíróság álláspontja szerint tartani lehet attól is, hogy a gyanúsított szabadlábra kerülve megnehezítené, veszélyeztetné a bizonyítás eredményességét, összebeszélne a tőle kábítószert vásárló, ezideig ki nem hallgatott személyekkel, illetve az egészséget folyamatos jelleggel, hosszabb időn keresztül veszélyeztetőújabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el.

A bíróság a gyanúsítottat meghallgatta és a fentiek alapján elrendelte letartóztatását az első fokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb azonban 2019. május 5 napjáig.

Az ügyész és a gyanúsított a döntést tudomásul vette, a gyanúsított védője bűnügyi felügyelet elrendelése iránt nyújtott be fellebbezést, így a döntés nem végleges, de végrehajtható.
 
Budapest, 2019. április 5.

Budapest Környéki Törvényszék Sajtóosztály
Wenk Patrícia