Jönnek az okospadok
2019-03-22 - Feltölti a telefont, négy méteres körzetben biztosít internetet, világít, adatokat gyűjt, nyáron hűti magát – ilyesmiket tud az okospad, amit hamarosan Százhalombatta több pontján is kipróbálhatunk.
A 800 kilogramm teherbírású, időjárás- és vandálbiztos Steora padot a horvát származású Ivan Mrvoš tervezte. Az intelligens köztéri bútor napelemmel működik és optimalizálja saját energiafelhasználását, így az időjárási viszonyoktól függetlenül folyamatosan üzemel. Világítást, mobiltelefontöltést és internetkapcsolatot biztosít a felhasználók számára. Beépített érzékelőivel képes adatokat gyűjteni kihasználtságáról és a környezeti körülményekről. Integrált lámpái két méteren belül megvilágítják környezetét, lehetővé téve az éjszakai használatot. Független felhasználású, vezeték nélküli készülék-töltővel és két smart USB-csatlakozóval is rendelkezik, amik a mobilkészülékek gyorstöltését teszik lehetővé. A 4G router segítségével az internetkapcsolat a pad négy méteres körzetében elérhető.  
 
Vezér Mihály polgármester tervei között szerepel, hogy Százhalombatta bekerüljön az "okos városok" közé. Ennek első lépéseként javasolta – a településrészek képviselőivel együtt – a Steora padok telepítését, amelyekből tíz kerül a város különböző pontjaira, a főtérre, a Rubik térre, a Gyertyán úti játszótér mellé, a Szent László térre, a Szivárvány térrre, a Göncz Árpád térre, valamint a Szalai János Uszoda, illetve a Kőrösi iskola elé. A WIFI jelet továbbító padokra a tervek szerint a jövő héten telepítik a további funkciókat.