Elutasítják a brutalitást és a megfélemlítést
2019-03-22 - Megtámadták az egyik dunafüredi vendéglátóhely tulajdonosát és kollégáit Százhalombattán március 19-én. Az egyébként fegyverrel rendelkező elkövető eközben lelövéssel fenyegette meg a város polgármesterét és több önkormányzati képviselőt. Az egyik sértettet a mentők szállították kórházba. Az eset kapcsán tartott tájékoztatót Vezér Mihály március 20-án, képviselők, intézményvezetők, valamint a sajtómédiumok főszerkesztőinek jelenlétében.
A polgármester bevezetőként elmondta, hogy Szabó Attila helyi képviselő, a DK megyei elnöke, Mi Városunk Százhalombatta néven alapított civilnek mondott szervezetet, amely indul az idei önkormányzati választáson. Az egyesület illegálisan letöltötte az önkormányzat által 30 millió forintból működtetett Városi Archívum képeit, azokat törvényellenesen használta közösségi oldalán. Hasonlóan járt el az MTI anyagával, illetve Százhalombatta címerével is, ezzel hamisan, hivatalos fórum látszatát keltve.

Vezér Mihály kitért arra, hogy az önkormányzati intézmények és cégek nem neki, hanem a képviselő – testületnek tartoznak elszámolni munkájukkal a felügyelő bizottságokon és a szakbizottságokon keresztül. Tevékenységüket évente akár többször is értékelik, mindig kiválónak minősítették őket, azonban folyamatos támadásnak és atrocitásnak vannak kitéve az utóbbi időben.

Az archívum törvénytelen felhasználása ellen nyilvánosan szót emelt pár hónapja honlapjukon Kovács Marianna, a működtető könyvtár igazgatója, akit folyamatosan zaklatnak azóta. Az intézményvezető tájékoztatása szerint a könyvtár és a kollektíva is több verbális támadást kapott, pocskondiázva munkájukat. Egy ízben az utcán utánaköptek egyik kollégájának, így minősítve tevékenységüket. Az igazgató névtelen, durva telefonokat is kapott, miszerint aláírásgyűjtés folyik a leváltásáért.  

Szigetvári József a kulturális központ igazgatója arról számolt be, hogy méltatlan támadások érték őt is, illetve az intézményt. Egyebek mellett gyalázkodó minősítés jelent meg a Mi Városunk Százhalombatta közösségi oldalának egyik bejegyzése alatt. Legutóbb egy szervezet fenyegetőzve felrótta nekik, hogy nem küldtek meghívót a márciusi ünnepségre. Az eset kapcsán hangsúlyozta: most is szigorú városi protokoll lista szerint állították össze az értesítendők körét, azonban az egyik párt meghívott elnöke fénymásolt belépőt juttatott el a jegyzékben nem szereplő szervezethez.
 
Mazumel Ferenc a Halom Televízió főszerkesztője elmondta, hogy először szimpatikus civil kezdeményezésként, településtörténeti oldalnak tűnt a Mi Városunk Százhalombatta közösségi felület, ezért megkeresték az oldal szerkesztőjét Szabó Attilát, aki még korainak tartotta, hogy nyilatkozzon. Azután mégis kérte, hogy hirdethessen a képújságban, azonban nem volt egyértelmű, hogy ez magánszemélyként, vagy egyesületként történjen-e, ezért gondolkodási időt kért a főszerkesztő. Ekkora már világossá vált számára a szervezet politikai célú működése, valamint az illegális képhasználat. Mielőtt végül erről egyeztettek volna, az egyesület cenzúrával és a nyilvánosság megtagadásával vádolta meg a televíziót.

Kovács Attila a Hírtükör főszerkesztője arról számolt be, hogy hasonló okok miatt nem jelent meg a szervezet hirdetése. Szólt arról is, hogy Törzsök Tibor, a helyi DK vezetője kifogásolta, hogy csak az online felületen kapott helyet a Bóna Zoltán FIDESZ-KDNP –s országgyűlési képviselő értékelésére írt reakciója. A főszerkesztő egyértelművé tette, hogy a közpénzből működő lap csak valóban közérdekű információkat közöl, nem üzenő felület, a közszolgálati, pártatlan szerkesztési elvek alapján sohasem adott teret személyeskedő, provokatív, ízléstelen gondolatoknak. Ezek után a Hírtükör megkapta a DK-tól a "FIDESZ pártszékház" matricát a közösségi oldalon, valamint a szerkesztőség ajtaján.

A polgármester szerint egyértelmű, hogy politikai indíttatás áll a Rácz Richárd és kollégái elleni brutális támadás, illetve az eközben történt Szél Pál bizottsági elnököt, Sinka László alpolgármestert és a személyét érintő lelövéssel való fenyegetés hátterében. Mint mondta, neki lincselést és akasztást is ígértek egy másik fórumon, ha nem tűnik el a közéletből. Adódik a kérdés, hogy kiknek az érdekét szolgálják a történtek, kik állnak azok mögött? A személyes ok kizárható, mert a támadó, E.T. Kálmánnak semmilyen konfliktusa nem volt Rácz Richárddal addig, amíg ő nem írt kulturált, kritikus megjegyzést a Mi Városunk Százhalombatta közösségi oldal posztjához.

Rácz Richárd a dunafüredi Gastrokitchen tulajdonosa elmondta, hogy éppen békésen ebédeltek kollégájával Fazekas Márkkal, amikor megjelent E.T. Kálmán, aki asztalukhoz lépve - "mit akartok tőlünk" felkiáltással - ököllel rögtön a szeme alá ütött. A személyzettel együtt Fazekas Márk segített megfékezni és kitessékelni a folyamatosan fenyegetőző elkövetőt, aki megütötte őt is. Mint a támadó elmondásából kiderült, Rácz Richárd a Mi Városunk Százhalombatta közösségi oldalon tett bejegyzése dühítette fel. A kommentet Szabó Attila küldte el telefonon E.T. Kálmánnak. Közben hívták a rendőröket, akik gyorsan kiértek és elvitték az elkövetőt, aki megjegyezte, hogyha feljelentik őt, és emiatt elveszik vadászfegyvereit, akkor megöli és elássa a sértetteket. Rácz Richárd arca annyira megsérült az ütéstől, hogy mentővel szállították kórházba.

Szél Pál képviselő azon reményének adott hangot, hogy a választási kampány nem durvul el, és még idejében elfojthatóak az ilyen jellegű politikai indíttatású események. Szakbizottsági elnökként, a jó közbiztonság megőrzése érdekében kezdeményezte a rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrség még szorosabb együttműködését, illetve felajánlotta segítségét a sértetteknek.

Szalai Attila képviselő szerint a közélet eldurvulásáért az elmúlt harminc év politikai elitjét is felelősség terheli. Közös feladat a közerkölcs javítása.

Vezér Mihály hangsúlyozta, soha nem tapasztalt ilyen agressziót a rendszerváltoztatás óta. Nemzetközi példát is hozva megemlítette, hogy késszúrással megölték Gdansk polgármesterét nyilvános szereplése közben pár hónapja, Utrechtben vérfürdőt rendezett a villamoson egy lövöldöző a napokban, Új Zélandon pedig közel ötven ártatlan embert lőtt le egy merénylő. Leszögezte, politikai ellenfelei, ellenségei verbális és fizikai fenyegetéssel sem tudják megfélemlíteni, illetve eltántorítani az újraindulástól. Megjegyezte, ha most lennének a választások, a szavazók 80 százaléka voksolna rá a tavaly decemberi átfogó felmérés szerint, amiért köszöntét fejezte ki. Mint fogalmazott, a nyilvánosság erejével mindenkit megvédenek az atrocitásoktól. Senkit sem terrorizálhatnak, fenyegethetnek, verhetnek meg büntetlenül a szabad véleménynyilvánításért, a demokratikus jogok gyakorlásáért, a közszolgálati munka becsületes ellátásért. Egyezséget ajánlott bizonyos távol maradt prominens személyeknek, miszerint, ha ők senkiről sem terjesztenek rágalmakat a továbbiakban, ő sem terjeszti róluk az igazságot.