Oltások és szűrővizsgálatok
2019-03-21 - A százhalombattai önkormányzat továbbra is kiemelt figyelmet fordít a városban élő gyerekek egészségének megőrzésére és az egészségügyi problémák időben történő kiszűrésére. Önként vállalt feladatként támogatja az ingyenes oltásokat és óvodai szűrővizsgálatokat.
A képviselő-testület február 14-i ülésén döntött úgy, hogy folytatja tíz éve kezdett oltási programját, és idén is térítésmentesen biztosítja a 6-26 hetes csecsemők részére a rotavírus elleni, a 9 hónap és 12 éves kor közötti százhalombattai gyermekeknek pedig a bárányhimlő elleni védőoltást. Tavaly a rotavírus elleni ingyenes oltásban 150, míg a bárányhimlő elleniben 60 gyerek részesült. Mindkét oltóanyagból két adag beadása szükséges, így a bárányhimlő elleni oltás közel 22 000 forintba, míg a rotavírus elleni oltás beadatása összesen 40 000 forintba kerülne a szülőknek.

Folytatódik, sőt kiegészül az óvodások szűrése is. Az önkormányzat már ötödik éve szervezi meg az iskolaérett korosztály szemészeti szűrővizsgálatát. Ezen tavaly 270 óvodás vett részt, akik közül 64-et szűrtek ki egyik vagy mindkét szemének látásgyengesége miatt, és 26 gyereknél állapítottak meg térlátásproblémát. A szemészeti vizsgálat – Vezér Mihály polgármester javaslatára –ortopédiai szűréssel is kiegészül idén. A fiatal korban kiszűrt ortopédiai rendellenességek jelentős része műtéti beavatkozás nélkül, mozgásterápiával vagy a helytelen testtartás kiküszöbölésével javítható. Az első ingyenes ortopédiai szűrés a szeptember 1-jétől iskolába járó korosztályt érinti.