Kiállításon a legnagyobb magyar
2019-03-19 - Gróf Széchenyi István, valamint a Széchenyi-család hagyatékából nyílt kiállítás a százhalombattai Barátság Kulturális Központban tegnap. A bemutatott dokumentumok, emlék-, illetve dísztárgyak között számos eredeti, unikális darab található.
Ilyen a többi között az a csodálatosan épen megmaradt vörösfenyő cölöpdarab, amely a Lánchíd építésekor került a Dunába, és 1966-ban hozták a felszínre búvárok. De látható egy Széchenyiről szóló kötet, amelyet a szerző, Herczeg Ferenc dedikált gróf Bethlen István miniszterelnöknek, a Hitel, valamint a Stádium első kiadásának egy-egy eredeti példánya és egy 1847-es lóversenyplakát is, amelyen a Széchenyi István tulajdonában álló versenyló, Nelson is szerepel. Ismerve a gróf negatív viszonyát a Védegylethez, gyűjtői csemegének számít a kitöltetlen tagsági tanúsítvány is, amely szintén látható a tárlaton.

A gyűjtő pedig Vígh Róbert, akit családi szálak fűznek Nagycenkhez, az egykori Széchenyi-birtokhoz. A pénzügyi szakember négy éve kezdte el gyűjteni a gróf és a család hagyatékát, és két éve vette fel a kapcsolatot az élő leszármazottakkal. Együttműködésük eredményeként a százhalombattai a második Széchenyi-kiállítás. Vígh Róbert főként árveréseken, interneten és az idővel kialakult személyes kapcsolatoknak köszönhetően tett szert mostanra mintegy ezer darabos gyűjteményére. Mint mondta, a Széchenyi-leszármazottak, akik rendszeresen tartanak családi találkozókat Nagycenken, nem igazán rendelkeznek hagyatéki tárgyakkal.

Az április 4-ig látható százhalombattai kiállítás vendégeit Széchenyi Tímea üdvözölte. Mint mondta, a családja hosszú évekig "hallgatott", de néhány éve alapítványt hoztak létre, és ismét a nemzet építése, felemelése érdekében szeretnének tevékenykedni. Mint ismert, városunkban hirdették ki a Stádium-díjat, amelyet az azonos nevű százhalombattai lappal együtt alapítottak. Fazekas István főszerkesztő arról tájékoztatott, hogy eddig a legtöbb jelölés a kultúra területéről érkezett a diákoktól.

A BKK március 28-án kezdődő beszélgetős sorozatára hívta fel a figyelmet Szigetvári József igazgató. A Hitvallás első vendégei Széchenyi István leszármazottai lesznek, akiket Schaffer Erzsébet Purlitzer-díjas újságíró, majd Borbás Gabi követ.

A kiállításmegnyitón a tervekkel ellentétben nem vett részt Eperjes Károly színész. Mint elhangzott, más kötelezettségek miatt nem jöhetett.