Befejeződött a Szent István templom rekonstrukciója
2018-12-07 - Kívül-belül megújult a százhalombattai Szent István templom az elmúlt hónapokban. A munkálatok – amelyek során gyakorlatilag teljeskörű felújítást végeztek – mintegy négy és fél hónapig tartottak, a kivitelező MAVIT Kft. határidőre, november végén adta át az épületet.
A beruházás során a külső homlokzattól a belső terekig minden felületet lefestettek, a főbejárat homlokzata teljesen új burkolatot kapott. Korszerű gépészeti rendszert, teljesen új elektromos hálózatot alakítottak ki, és lecserélték a kazánt. Új bádogozás készült a pengefalakra, felújították a faanyagokat, a díszítő elemeket, a kupola szerkezetét és üvegezését, a régi világítótesteket és a díszvilágítást is újra cserélték. A beázások megelőzése érdekében a tetőszerkezet hózugaiba fűtőszálat építettek be.

 "A kivitelezés során az ágasfák munkája volt a legérdekesebb" – nyilatkozott Balogh Bálint, projektmenedzser. A bejáratnál lévő ágasfát speciális eljárással leszedték, a helyére majd jövő tavasszal-nyáron helyeznek újat. Az ágasfához való tölgyeket decemberben vágják ki, feldolgozásuk előtt meg kell várni, hogy kiszáradjanak.
A beruházáshoz bruttó 190 millió forintos támogatást nyújtott az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a felújítást a Makovecz Imre életművének gondozásáról szóló kormányrendelet alapján végezték. A rekonstrukció megkezdése előtt a húsz éves építmény állapotának felmérése majdnem egy évig tartott – mondta Illéssy Mátyás, plébános. Hozzátette, hogy a templomot – pályázati és önkormányzati forrásokból ugyan – folyamatosan karbantartották, felújították, de erre a most befejeződött rekonstrukcióra már nagy szükség volt. "Mostantól korszerű épületet, közösségi teret tudunk biztosítani a városban és a környéken élő híveknek." Illéssy Mátyás kiemelte, hogy a szép és korszerű épület templomtere nagy, a kiszolgáló helyiségek mérete azonban nem megfelelő a nagyobb, városi szintű rendezvények számára. A működés és fenntartás folyamatos, jelentős költségei mellett is szeretnék idővel pótolni a most elmaradt belső átalakításokat, és szükség lenne egy új orgonára is, a meglévő ugyanis szinte teljesen használhatatlanná vált. "Az egyházközség továbbra is hálásan fogad támogatásokat. Örömhír, hogy advent első hétvégéjétől a hívek újra a Szent István templomban misézhetnek." (Fotó: HTV)