Tárgyalásos úton szeretnének megegyezni
2018-04-18 - Félpályás útlezárással tiltakoztak tegnap délelőtt a dolgozók a Mol Dunai Finomító északi portája előtt, az Olajmunkás úton, Százhalombattán, mivel a bértárgyalások során nem született megállapodás.
A félpályás útlezárásban mintegy százhúsz autó – járművenként egy-három munkavállaló - vett részt mondta el a hírtükörnek Kovács László, az Olajipari Szakszervezet elnöke.

Míg a Mol a fizikai dolgozók részére 13 ezer forintos fix, valamint 6 ezer forint differenciálható, a szellemieknek pedig 5 százalékos differenciálható alapbérfejlesztésre tett javaslatot idén, az érdekképviselet egységesen 30 ezer forintos emelést javasolt. Erre tettek javaslatot legutóbb a munkaadónak, amely azonban nem fogadta el azt. A bértárgyalások megrekedtek, és a munkáltató jelenlegi álláspontja az, hogy egyoldalúan végrehajtja a saját bérjavaslatát ebben a hónapban.

Kovács László arról tájékoztatott, hogy hamarosan egyeztetést kedvezményeznek a Mol-lal a tárgyalások folytatásáról, mert ők lehetőleg megegyezéssel szeretnék lezárni a vitát. Ha ezt nem sikerül elérni, a szakszervezet küldöttgyűlése dönt a következő lépésekről.
A demonstrációról elmondta, hogy a félpályás lezárás lassította a forgalmat, de egyéb rendkívüli esemény nem történt. A rendőrség rendkívül korrekten biztosította a helyszínt és irányította a közlekedést. A szervezők és a hatóság kölcsönösen elismerte egymás tevékenységét. Az erődemonstrációhoz csatlakoztak Mol-on belüli más szakszervezetek tagjai is, de szervezetten, illetve vezetői szinten nem képviselte magát a másik három munkavállalói érdekképviselet.

Az Olajipari Szakszervezet szerint a fizikai és a szellemi munkakörökben dolgozóknál alacsony a munkáltatói ajánlat mértéke. A szellemi munkakörökben dolgozókat hátrányos megkülönböztetés éri, mivel a rájuk vonatkozó ötszázalékos bérfejlesztési terv mértéke alacsony, és száz százalékban differenciálható, ezért lehetnek olyanok, akik egyáltalán nem részesülnek emelésben.

Az utolsó tárgyalásokon a szakszervezetek 30 ezer forintos alapbérfejlesztést követeltek mind a fizikai, mind a szellemi munkakörökben, az összeg kétharmadát mindenkinek, egyharmadát pedig differenciáltan. Lapértesülések szerint a Mol az ország többi egységénél már megállapodott a bérekről.

A Mol sajtónyilatkozatban utasította el azt az állítást, hogy a szellemi munkakörökben dolgozó munkavállalók lealacsonyító bánásmódban részesülnek. Az olajipari cég közölte: az idei érdekképviseleti egyeztetések során az alapbéremelés mellett a munkavállalók igényeihez igazodó további juttatások fejlesztésére is kiemelt figyelmet fordítottak, így a dolgozók magas értékű egészségügyi szolgáltatáscsomagban részesülnek, de többek között nőtt a jóléti keret, a mobilitást támogató és a nyugdíjasjuttatás is.

A bérfejlesztéssel kapcsolatban a Mol kiemelte: 2018-ban a fizikai munkakört betöltők alapbérének emelése átlagosan 8 százalék, míg a szellemi munkakört betöltő munkavállalóknál átlagosan 5 százalék. Hozzátették: a Mol 2030-ig szóló stratégiájának egyik kiemelt célja, hogy Magyarország egyik legvonzóbb munkáltatója legyen, ennek érdekében pedig tovább erősítse versenyelőnyét a bérezés, kompenzáció és egyéb juttatások terén. (Fotó: Pap Miklós)