Lili és a bátorság
2018-04-11 - Paulik Mónika, Vincze Zsuzsi és Varsányi Pál közös munkája több mint gyerekkönyv. Belefogni, kiadatni és azt remélni, hogy legalább részben megoldást hoz a benne taglalt problémára: önmagában bátorság. A szülőnek leemelni a polcról, maga mellé vonni a gyerekét és belekezdeni a történetbe: bátorság. De ahogy a könyvből is kiderül, néha muszáj összeszedni minden bátorságunkat, hogy lépni tudjunk.
Akár tovább, akár közbe. Paulik Mónika és Vincze Zsuzsi, a könyv szerzői, mindketten szociológusok és édesanyák. A finom illusztrációk készítője, Varsányi Pál ugyancsak szülő. Ilyen értelemben tehát mindannyian – akárcsak mindenki, akinek gyermeke van – érintett a könyv által feldolgozott témában. Hogy mi is ez, és hogyan kell olvasni ezt a történetet, arról így írnak a felnőtteknek szánt előszóban: "A Lili és a bátorság a szexuális abúzust, egy érzékeny, sok felnőtt számára idegen vagy akár ijesztő témát dolgoz fel. Ezzel kapcsolatos idegenkedésünket, félelmeinket (ha vannak) ne adjuk át a gyereknek! Úgy gondoljuk, hogy a témától függetlenül ezt a mesét is érdemes olyan természetességgel kezelni, mint bármilyen más mesét. Az itt olvasható javaslatokat bármely mesére vonatkozóan érvényesnek gondoljuk, de a Lili és a bátorság tabunak számító témája miatt most mégis fontosnak tartjuk kihangsúlyozni."

Egyebek mellett azt ajánlják, hogy először a szülő ismerje meg a könyvet, egyedül, valamint, hogy a gyereknek lehetőleg egyhuzamban olvassa fel, hogy a befogadásnak része legyen a konfliktus feloldása.

A könyv eszköz lehet, amellyel felvértezhetjük gyermekünket a szexuális abúzussal szemben, de ennek a védelemnek természetesen nagyon fontos része a történetről és a témáról való beszélgetés is. A szülők további segítséget kapnak a téma feldolgozásához a www.liliesabatorsag.com oldalon. Fontos tudni azt is, hogy a mese "megelőző" történet. Szexuális abúzust átélt gyerekeknek csak szakértő (a gyermek pszichológusa) beleegyezésével, útmutatásával ajánlott elolvasni.

A könyv a Hamvas Béla Városi Könyvtár gyermekkönyvtárában az ismeretterjesztő irodalom között található. A felnőtteknek szánt oldalakat mellékletként lehet elkérni a könyvtárostól.