Kaszás György: Kreativitássuli
2017-12-15 - Képzelje el, hogy kisgyermeke felnőve digitálisvaluta-bróker, házaló 3D-nyomdász, vagy épp nanofegyver-specialista lesz! Na, nem azért, mert szerepet kap egy sci-fiben, hanem mert elhivatottságot érez azon szakmák egyike iránt, amelyek majd az elkövetkező években, évtizedekben jelennek meg a piacon.
Elemzők állítják: e szakmák közös jellemzője lesz, hogy kreativitást igényelnek, így a találékonyság rövidesen elengedhetetlen készséggé válik. De mi a helyzet azokkal, akik nem kreatívak? Számukra van egy rossz és két jó hírünk. Az első jó hír, hogy mindenki találékonynak születik. A rossz, hogy a hagyományos oktatás alapvetően a tárgyi ismeretek gyarapítására fókuszál és veszni hagyja egyedi képességeinket. A másik jó hír azonban, hogy a kreativitás (vissza)fejleszthető! Ez utóbbihoz nyújt kiemelten hasznos segítséget Kaszás György Kreativitássuli című, szülők és pedagógusok számára írt módszertani könyve.
 
"Manapság minden lemásolható. Kivéve az eredetiség." Ez a könyv mottója. A bevezetőben ismertetett felmérések eredményei és a neves kutatóktól idézett gondolatok pedig hamar meggyőznek arról, hogy a kreatív emberek az élet szinte minden területén helyzeti előnyt élveznek. Kaszás jól strukturált könyvében számtalan irányból járja körbe a témát, legfőbb érdeme mégis az, hogy az egyénileg és csoportosan is elvégezhető feladatok elképesztően széles választékát tárja az olvasók elé. Kortól függetlenül jól szórakozhatunk az alábbi kérdések megválaszolásával: ha nyílna boldogságbolt, hogyan nézne ki kívül és belül? Mire lehetne használni az olyan lehetetlen tárgyakat, mint a fehér színű Rubik kocka, az önöntöző kanna vagy az üvegkalapács? És a játékos feladatok sorát még hosszan folytathatnánk... 

A könyv kölcsönözhető a Hamvas Béla Városi Könyvtárban.
 
 
Hegedűs Anita