Kötik a bokrétát apró angyalkák
2017-12-12 - Kortárs karácsonyi kórusművekből és autentikus népdalokból állított össze kifinomult, egységes és eredeti kompozíciót a Chorus Matricanus Nőikar december 9-i adventi koncertjén a százhalombattai Szent István templomban.
A Fűri Anna karnagy vezette előadás során Ávéd János szaxofonon, furulyán, Rádai Nóra zongorán közreműködött, és csengőkkel egészítette ki a hangszerelést Násztor Éva Bodzabogyók Énekegyüttese. A produkció az énekesek-zenészek térbeli mozgására is épített, fokozva a kóruskoncerteken megszokottnál drámaibb hatást.  Nemcsak a tökéletesen bemutatott művek, hanem a finoman felépített koreográfia és zenei szerkezet is kifejezte azt a csöndes, reményteljes, de még visszafogott örömet, amely meghatározó az adventben. Hasonlóan az augusztusban – szintén a Chorus Matricanus közreműködésével - bemutatott Vissza a gyökerekhez! című darabhoz, ebben a műsorban is egyesült a népzene, a XX-XXI. századi kórusmű és a jazz. A gyöngysorként egymásba kapcsolódó művek közül is kiragyogott a nyolcadikos Násztor Eszter szólója, egy ritkán hallott Mária-ének.

Amilyen felemelő volt az előadás, olyan szívet melengető lett a befejezése: a közreműködők a közönséggel együtt énekelték el a Karácsony estéjén című népdalt.
A koncert a Barátság Kulturális Központ és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre. (Fotó: HTV)