Könyvjelző - Olivier Bourdeaut: Merre jársz, Bojangles?
2017-11-08 -
Harmincöt éves volt, és mivel épp munkanélküli, ideje, mint a tenger. Tollat ragadott hát, és szűk két hónap alatt papírra vetette Merre jársz, Bojangles? című kisregényét, amellyel 2016-ban elnyert három szakmai díjat és a francia, majd a nemzetközi olvasóközönség elismerését. A "semmiből jött" ingatlanügynök, Olivier Bourdeaut tündérmesébe illő története Spanyolországban vette kezdetét, regényét ugyanis ott jegyezte le.

A napfényes spanyol vidék azonban nem csak az ő, de főhőseinek életében is sorsdöntő szereppel bír. Hiszen ott áll a háromfős kis család nyaralója, egy hatalmas ház pompás kilátással, ahova nem csupán elvonulni jó a világ elől, hanem odahívni a fél világot is! Apa, anya és iskoláskorú fiuk pedig nem rest, ha mókázásról van szó. Illusztris vendégek, parti parti hátán, a gramofonból naphosszat szól Nina Simone Mr. Bojangles című száma – ilyen élet F. S. Fitzgerald nagy Gatsby-jének is dicsőségére vált volna. Ám ahogyan Gatsby-nek is megvolt a maga sötét titka, és a fényűző gazdagság tulajdonképpen egyetlen célt szolgált: elnyerni vele választottja szívét, úgy a Merre jársz, Bojangles? főhőseinek jó(l)léte is látszólagos csupán.

A történet két szálon és két idősíkon fut, az apa és a fiú egyes szám első személyű elbeszélései váltják egymást, a kétféle nézőpont pedig két különböző irányból világítja meg ugyanazt. Az olvasó számára hamar nyilvánvalóvá válik: az apa mindent megtesz azért, hogy fiának ne kelljen idő előtt szembesülnie a rideg valósággal, de vajon mi a célravezetőbb hosszútávon? Szőnyeg alá söpörni a problémákat és illúziókat táplálni, vagy szembenézni a valósággal és kihozni belőle a lehető legtöbbet? A regény végére valószínűleg mindenki választ tud adni a kérdésre. A könyv kölcsönözhető a Hamvas Béla Városi Könyvtárból.

Hegedűs Anita