Ismét "Mozdulj meg a hospice-ért!"
2017-09-13 - Idén is a Csónakázó-tónál tart jótékonysági rendezvényt a százhalombattai Gondoskodás 2000. Ápolási Szolgálat a Hospice-Palliatív Ellátás Világnapján, október 13-án, pénteken. 
A világnapot minden évben október második szombatján ünnepeljük az 1984-ben alapított Help the Hospices nemzetközi szervezet kezdeményezésére. A megemlékezés célja, hogy felhívja a figyelmet: fontos megteremteni az "emberséges elmúlás" körülményeit.  Városunkban ezúttal is önkéntesek segítik a hospicenap sikerét, amelyre már tizenkettedik alkalommal kerül sor. A tervek szerint fellép a B-Cool Dance Team, a Felhőjárók mozdulatszínház, tehetséges diákok adnak zenés-irodalmi műsort. A rendezvény keretében ezúttal is körbe lehet futni-sétálni a tavat, és jótékonysági büfé nyílik. A bevétel a helyi hospice szolgálat működését szolgálja, társadalombiztosítás által nem finanszírozott beteglátogatásokat tesz lehetővé.

"Reméljük, jó idő lesz, és minél többen eljönnek a találkozóra, amelyet különlegessé tesz, hogy éppen húsz éve, 1997 októberében kezdte el tevékenységét a szolgálatunk – mondta Schaffer Judit, a Gondoskodás 2000. vezetője.

Az ápolási szolgálat otthoni szakápolást biztosít azoknak a betegeknek, akik nem tudnak bejárni a rendelőbe – például műtét, sérülés utáni rehabilitációra, infúzióra vagy sebkezelésre -, és életvégi ellátást nyújt a gyógyíthatatlan rákbetegeknek. Az elmúlt két évtizedben összesen mintegy hatezer beteget ápoltak otthonában és közel négyezer haldoklónak nyújtottak egészségügyi és lelki támogatást a 2004 óta működő hospice ellátás keretében.

A szolgálatnak jelenleg 16 munkatársa van. A legtöbben szakápolók, emellett  szociális munkás, gyógytornászok, pszichológusok és orvosok tartoznak a teamhez. Négy állandó önkéntes is segíti a tevékenységet, de közülük csak egy terápiás kutyákkal dolgozó hölgy látogat betegeket. Az alapító Schaffer Judit hét évig a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület elnöki feladatait is ellátta, jelenleg pedig elnökségi tag a szervezetben.
Az október 13-i hospicenap 15 óra 30-tól 17 óráig tart.