Könyvjelző - Szívlapát - kortárs versek
2017-09-06 - Új nyelven kell szólni, friss formákat kell mutatni, ha papíralapú olvasnivalót szeretnénk a kétezres generáció kezébe adni. A Pagony Kiadó Tilos az Á sorozata hazai kortárs szerzők könyveivel nyitott.
Péczely Dóra, a Tilos az Á könyvek szerkesztője most a 16+ korosztály számára állított össze kortárs versgyűjteményt. Az antológiában nyolcvanöt köztünk élő, hazai költő százötven verse olvasható. A szerzők között akadnak, akik már évtizedek óta írnak – az 1929-es születésű Kányádi Sándortól, az 1978-as Szálinger Balázsig, és olyanok is, akik még meg sem születtek, amikor előbbieknek már köteteik jelentek meg. Ilyen például a kereken 20 esztendős Vida Kamilla, vagy az 1994-es születésű Kemény Zsófi, akinek édesapjától, az ugyancsak többkötetes Kemény Istvántól, valamint nővérétől, Lilitől is találunk verseket a kötetben.

Miről írnak mostanában a költők? Szerelmükről, önmagukról és viszonyaikról, a körülöttük/körülöttünk forgó világról – mint a kezdetek óta, amióta csak költészet létezik. A kötetben témákba rendezve sorjáznak a versek. A fejezetek címeit egy-egy kiragadott sor adja. A "Szeretlek, de ez nem szerelmes vers" cím Simon Márton Életünk napjai című írásából került az első fejezet élére. Az önkeresés, az önkifejezés kérdését boncolgatja a "Jöjj, hajnali múzsa, és írni segíts" kezdetű fejezet. Varró Dániel Se óda, se bordal című versének kezdősorát emeli ki. Történelmi és közéleti témákkal foglalkozik az "Olyan az ország, mint a gyönyörű gyár..." című szakasz, amely Térey János verséből kapta elnevezését.

Egy-egy szerzőtől több költeményt is találhatunk, amely az egyéni fejlődést, a kifejezésmód változását is illusztrálja az érettebb költők esetében. A közöttük felbukkanó fiatal hangokon keresztül pedig a költészet nyelvének, formáinak átalakulását követhetjük nyomon.

Izgalmas vállalkozás, tartalmas és fontos könyv a Szívlapát. Nem csak célközönsége, a középiskolás korosztály, de azok tanárai számára is. A kiadványt Dániel András légies és intelligens illusztrációi teszik teljessé.

Kölcsönözhető a Hamvas Béla Városi Könyvtárban is, amelynek gyermekkönyvtári részlegében ifjúsági sarkot alakítottak ki a könyvtárosok. Az elkülönített helyen megtalálhatók azok a könyvek - a többi közt a Vörös Pöttyös, a LOL és a Tilos az Á sorozat kötetei -, amelyeket elsősorban 14 és 18 év közötti látogatóknak ajánlanak. Ugyanitt találkozásra, beszélgetésre, társasjátékra is lehetőség nyílik.