Új színek, új hangok a Summerfesten
2017-06-23 - Baskíria, Brazília, Chile, Costa Rica, Grúzia, Honduras, Indonézia, Kanada, Kína, Kolumbia, Lengyelország, Litvánia, Montenegró, Panama, Paraguay, Portugália-Madeira, Szardínia, Szlovénia, Thaiföld, Magyarország részvételével, 24. alkalommal kerül megrendezésre a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár augusztus 12. és 22. között Százhalombattán.
A programsorozat a megszokott és népszerű elemek mellett idén is kínál kulturális különlegességeket. Ilyen a világhírű roma együttes, a Parno Graszt fellépése is. A romani elnevezés jelentése fehér ló, a fehér a tisztaságra, míg a ló a szabadságra utal. A zenekar 1987-ben jött létre, tagjai magyarul és romani nyelven is énekelnek, akár egy dalban is cserélve a két nyelvet. Falujuk, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Paszab minden lakosa énekes és táncos, a zenekar mellett olykor tíztagú tánccsoport is szerepel. A Parno Graszt zenei anyagát a közvetlen környezetében, Paszabon és környékén gyűjtötte, ahol a tagok a mai napig élnek. Zenéjük így őrizhette meg ősi, eleven karakterét, a zenekar pedig őszinte, közvetlen természetét. A Vibrations svájci zenei szakfolyóirat  2005-ben a tíz legjobb zenekar közé sorolta a Parno Grasztot.
 
Új szín lesz az idei Summerfesten a kínai zenei tábor is. A távol-keleti országból ugyanis huszonöt zeneakadémiai hallgató érkezik a fesztiválra, hogy a magyar zenei hagyományokkal és kultúrával ismerkedjen. Kurzusukat Pál Lajos és fia, Pál István "Szalonna" vezeti. Koncertet adnak, beülnek a világzenekarba és a Kodály-módszerről tanulnak a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
 
Az alakulóban levő kínai kulturális kapcsolatok keretében júliusban kórusfesztivál érkezik városunkba Magyarországon élő kínaiak részvételével, a 2018-as Summerfesztre pedig várhatóan ötvenfős táncművészeti egyetemi hallgatói csoport jön mesterkurzusra. Szigetvári József pedig olyan neves európai fesztiválok képviselőivel együtt kapott meghívást a kínai kulturális minisztériumtól 2018-ra, mint a Maribori Fesztivál, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Mesterségek Utcája. A fesztiváligazgató hangsúlyozta: ha Százhalombatta felkerül a kínai kulturális térképre, az nemcsak kulturálisan jelenthet gazdagodást a városnak, hiszen a közös programokat a kínai állam finanszírozza, ugyanakkor számos más országból is idevonzzák a szakembereket.
 
A középiskolások kötelező társadalmi munkájának köszönhetően az önkéntesek köre is bővül az idei Summerfesten. Több tucat diák kapcsolódik be a munkába a SZISZKI-ből és az Arany gimnáziumából. A fesztiválszervezők kérdőíves felmérése szerint többségük a számítógépes grafikától az ágyneműhúzásig bármilyen feladatot szívesen vállal, és úgy nyilatkozott: ha jó lesz a csapat, az ötven kötelező órán túl is örömmel marad. Szigetvári József idén újra egynapos "gólyatáborba" viszi a Summerfest önkénteseit a Balatonra, hogy mire elkezdődik a zenés-táncos forgatag, valódi közösséggé kovácsolódjanak.