Klinikai halál
2017-04-25 - A Demokratikus Koalíció szerint már csak az újraélesztés segíthet a magyar egészségügyön. Akinek nincs pénze drága magánklinikára, vagy nincsenek kapcsolatai, nem számíthat megfelelő ellátásra. A témában dr. László Imre, a párt egészségügyi kabinetvezetője, a Szent Imre kórház korábbi főigazgatója tartott lakossági fórumot Százhalombattán április 21-én.
A résztvevőket Szabó Attila képviselő köszöntötte. Dr. László Imre kiemelte, hogy a DK elsőként készítette el és hozta nyilvánosságra választási programját, amelyben több mint 360 pontban foglalják össze a tennivalókat. A "Sokak Magyarországa" elnevezésű dokumentum egyik legfontosabb üzenete, hogy "Aki beteg, gyógyulhasson!" A felmérésekből és lakossági fórumokból az derül ki, hogy nemcsak szerintük az egészségügy a legégetőbb problémánk, hanem a választók is így gondolják.

Az előadó számos friss, elismert nemzetközi szakmai szervezetek által publikált statisztikai adattal illusztrálta az egészségügyi ellátórendszer drámai helyzetét. Egyebek mellett elhangzott, hogy hazánk értékelése a 2015-ös huszonhetedik helyről a harmincadikra csúszott vissza 35 európai ország egészségügyi ellátórendszerének összevetésében. A listán mindössze Románia maradt mögöttünk. Emellett mind a nők, mind pedig a férfiak átlagéletkora alacsonyabb nálunk, mint bármelyik OECD tagállamban – Mexikó kivételével. A megelőzhető betegségek miatti halálesetek tekintetében is csak a letteknél és a litvánoknál rosszabb a helyzet.

Mindezért a Medián felmérése szerint 2015 őszén a választópolgárok 52 százaléka tartotta felelősnek a kormányt, míg idén márciusban már 56 százalékuk nyilatkozott így.
A legnagyobb gond az alapellátással van. Mivel a háziorvosi praxisok alulfinanszírozottak, semmilyen módon nem vonzóak a pályakezdő orvosok számára. A háziorvosok átlagéletkora 56 feletti, de akadnak megyék, ahol ez 70, sőt 14 háziorvos már 80 éves is elmúlt. Az utánpótlás gondjait jól mutatja, hogy a 6674 háziorvosi praxisból csupán 38-ban található 30 évesnél fiatalabb orvos. A rohamos elöregedés még inkább sújtja a gyermekorvosi praxisokat, amelyeknek 45 százalékát 65 évesnél idősebb orvos látja el. A települések mintegy tíz százalékában van tartósan betöltetlen praxis. Országosan 233 fogorvos hiányzik, ebből Budapesten 33.

A járóbeteg szakellátásban a hosszú várólisták jelzik a szakemberhiányt, és míg Nyugat-Európában a műtéteknek már több mint a felét végzik az olcsóbb és a betegek számára is kedvezőbb egynapos sebészeteken, nálunk még mindig nagyon alacsony - mindössze 10 százalék - ezeknek a száma.

Kórházi ágyunk viszont nemzetközi összevetésben is kifejezetten sok van, persze, nem sokat érünk az ágyakkal, ha orvos és nővér viszont egyre kevésbé tartozik hozzájuk. Míg az EU-ban átlagosan 9,1 nővér jut ezer betegre, nálunk 6,5. Az orvosokra vonatkozó hasonló arányszámban mindössze Romániát és Szerbiát előzzük meg. A helyzet várhatóan csak romlani fog, mivel az orvosok és szakdolgozók elvándorlása már Románia irányába is elkezdődött.

A DK szerint a jelenleginél sokkal többet kellene költeni az egészségügyi ellátásra, amelynek állami finanszírozása folyamatosan csökkent az elmúlt években. A kórházak eladósodása például megállíthatatlan, ameddig nem fizetik ki számukra a tényleges ráfordítás költségeit.

Egyensúlyt kellene teremteni a gyógyítás-megelőzés-rehabilitáció vonatkozásában, utóbbiakra ugyanis jelenleg alig-alig költ az állam.

Emellett nemcsak több pénzre lenne szükség, hanem hatékonyabb felhasználásra is. A kiadások 60 százaléka például a többes, krónikus betegek ellátására megy el, miközben a végigdolgozott élet sok esetben hat-nyolcágyas kórtermekben fejeződik be. A lakosság elöregedésére a DK szerint idősotthonok, betegotthonok létrehozásával kell felkészülni, de van javaslatuk a gyógyszerárak csökkentésére is – e-receptekkel. Terveik között szerepel a valódi betegjogi képviselet, valamint az is, hogy érdekelté kell tenni a gyógyításban az alap-, valamint a járóbeteg-szakellátást, hogy ne a legdrágább kórházi ellátás felé irányítsák a betegeket.

A tarthatatlan bérek, a rossz munkakörülmények miatt egyre bizonytalanabbul teljesít az egészségügyi rendszer, a leépülés évek óta folyik. Meg kell állítani az orvosok és a szakdolgozók tömeges kivándorlását, aminek nemcsak az alacsony fizetés az oka, hanem a paraszolvencia, a feudális viszonyok, az elöregedett épületek és eszközök, a sikerélmény hiánya és a megkövesedett, elavult intézményrendszer is.

A DK szerint rendezni kell a béreket, biztosítani kell a megfelelő létszámot a képzésben és vonzóvá kell tenni a pályát. Ha ez nem történik meg, az tragédiához fog vezetni, amelyet egyetlen kormány sem élhet túl.