Kőrösi Fruskák
2017-04-04 - A tavalyi Őszi Országos Könyvtári Napok keretében hirdette A Nagy Könyves Beavatás elnevezésű olvasásnépszerűsítő játékát az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár. A százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtár ötfős lánycsapattal – Varga Petra, Szalai Heni, Szilágyi Andi, Majer-Tuner Kitti és Árkocsovics Mirtill –, a Kőrösi Csoma Sándor Iskola nyolcadikos diákjaival csatlakozott a többhónapos kihívásához.
A játék keretét Veronica Roth Beavatottak című regénye adta. A csapatok 7 fordulón keresztül más-más csoportból választottak könyvet, amelyet aztán a kiírásnak megfelelően feldolgoztak. Minden olvasmányról pár szavas ajánlót vagy értékelést írtak, majd ezt követték a kreatív feladatok: montázskészítés, zeneválasztás, sms-ajánló, új borító tervezése, fotó- és videókészítés, végül egy történethez új fejezetet vagy befejezést kellett írni. A verseny részeként a könyvtár két alkalommal is szervezett ANKB rendezvényt: az Emlékek őre című könyv és film kapcsán találkozhattak a lányok Lehoczki Zsuzsanna helytörténésszel, egy másik alkalommal pedig a fiatal helyi zenekar, a Sir Jury akusztikus koncertjét hallgathatták meg, amelynek nagyszámú közönsége megismerhette a könyves kihívás részleteit is.

Mindeközben a Kőrösi Fruskák küzdöttek az általános iskola utolsó évével – s mint ilyenek az országos verseny legfiatalabbjai közé tartoztak -, felvételire készültek és táncoltak az iskolai farsangon. Maradék energiáikkal igyekeztek haladni a feladatokkal. Az országos versenyben 36 településről, több mint háromszáz 14 és 21 év közötti fiatal vett részt, akik a játék során 549 könyvet olvastak el. Az eredményhirdetésre március 25-én került sor az Országos Széchényi Könyvtárban. A százhalombattai csapat a középmezőnyben végzett.