Könyvjelző - Szabó T. Anna: Törésteszt
2016-12-12 - Már a címe is beszédes Szabó T. Anna első felnőtteknek szóló prózai kötetének. Talán, ha férfi lenne a szerző és kevésbé lenne lírai a Szilágyi Lenke által készített borítófotó, egy percig gondolhatnánk az autók új modelljeinek biztonsági próbájára, amikor nagy sebességgel nekiszáguldanak a falnak, és az üléseken bábok helyettesítik a hús-vér embereket.
Szabó T. Anna Töréstesztjében hús-vér anyák, feleségek, szeretők, fiúk és férfiak kergetik, tűrik és törik egymást, okoznak és szenvednek maradandó sérüléseket. Az egy híján 50 rövid írásban különböző hangok, különböző nézőpontok világítanak rá ugyanarra: a világra, amiben élünk, a párkapcsolatokra, amikben élni igyekszünk. A témák mindennapiak, az irodalom alaptémái évezredek óta: az élet, a halál és közte a szerelem. Az aktualitás és az intim mélységek teszik mégis újszerűvé, tapinthatóvá a történeteket. Úgy beszél ezekről a dolgokról, ahogyan nem szoktunk nyilvánosan. Alá- és fölérendeltség, önként vállalt vagy kényszerű kiszolgáltatottság, vágy és szabadság. Sorjáznak a novellák: az egyik a hiába várt gyerekáldásról (Kőgyerek), a másik az interneten vásárolható műcsecsemőről (Kicsibaba), majd az ötgyermekes, eredetileg sebészorvosnő rövid belső monológja (Öt gyerek anyja) – hogy csak egyetlen téma sokféle megközelítését példázzuk.

A novellák nagy részében első szám első személyben, első kézből kapjuk a történetet. Az elbeszélő hangja hol lírai, hol ordenárén pökhendi, máskor ártatlan leány vagy kiábrándult asszony beszél, az egyik írásban pedig robot, mégis minden mondaton áthallatszik Szabó T. Anna és az ő hihetetlen könnyedsége.

"Szabó T. Anna vagyok, választott mesterségem az írás. Elsősorban verset írok, de van itt bőven mindenféle próza is ..." – olvasható a szabotanna.com-on. A gyerekek gyönyörű meséket, a felnőttek hol szomorú, hol vidám rímeket kapnak tőle, első kötete – A madárlépte hó – 1995-ös megjelenése óta. Emellett ír esszéket, cikkei jelennek meg, és fordításra is készül.

2016 elején a kortárs költészetet felkorbácsolta Lackfi Jánossal folytatott verscsatája, ami egy születésnapi köszöntővel indult: "A férfi, ha negyven..." A költőtárs "A nőci, ha negyven" című versével válaszolt... A játék végül tucatnyi költőt sarkallt írásra, hogy versbe foglalják a nőiséget, a férfiasságot, a fiatalságot és az idő múlását. A versekből néhány hét alatt nagysikerű kötet született, a Verslavina.

De visszatérve a Töréstesztre: vannak kérdések, amikről talán magunkban sem szívesen beszélünk, de attól még léteznek. Milyen szerencse, hogy itt van Szabó T. Anna, akinek írásai, ha választ nem is, tartalmas kikapcsolódást garantálnak.

A könyv kölcsönözhető a Hamvas Béla Városi Könyvtárban.