Tartósító ötlettár - Tegyük el télire a nyarat!
2015-07-21 - Javában tart a befőzési szezon. A legtöbben eperből, málnából és sárgabarackból készítenek lekvárt vagy dzsemet. Összeállításunk segítségével bárki gondoskodhat családja téli zöldség, gyümölcs és zöldfűszer-ellátmányáról.
 
A gyümölcsöket fagyaszthatjuk, aszalhatjuk, készíthetünk belőlük lekvárt, dzsemet, befőttet és szörpöt. Jó tudni, hogy a vásárlás után minél előbb el kell kezdeni a feldolgozást, hiszen a gyümölcsökben lévő C-vitamintartalom egy nap alatt akár 10-50 százalékkal csökkenhet.
 
Fagyasztás
A legegyszerűbb tartósítási eljárás. Leszedés vagy vásárlás után tisztítsuk meg, majd csomagolás és címkézés után tegyük a fagyasztóba a terményt. A fagyasztott gyümölcsöket később felhasználhatjuk krémek vagy fagylalt készítésére is. Az így tartósított gyümölcsöket ne tároljuk tovább egy évnél!

Lekvár, dzsem, befőtt
Az egészséges életmód hívei gyümölcscukorral, mesterséges és természetes édesítőkkel, úgynevezett cukoralkohollal (eritrittel vagy nyírfacukorral) is készíthetik a finomságokat. A lekvárba vagy dzsembe tehetünk néhány egész, friss gyümölcsöt vagy darabot is. Ezzel a készítmény vitamintartalma magasabb, látványa különleges lesz.
 
Aszalás
Az aszalás a legősibb tartósítási eljárás, elődeink leggyakrabban napon illetve tűzön aszaltak. Nem kimondottan gyors, de kényelmes és egészséges. Míg például a konzervek esetében a tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok több mint fele kárba vész, az aszalással gyakorlatilag csak a nedvességet vonjuk ki az élelmiszerekből, a rost- és ásványi anyag tartalom legnagyobb része megmarad.
 
Aszalhatunk napon, sütőben vagy (akár házilag összeállított) gépben is. Az aszalógépekhez részletes használati utasítást adnak, amit érdemes elolvasni, fajtánként eltérnek ugyanis az aszalási idők. Diétázóknak nem árt szem előtt tartani, az aszalt gyümölcs kalóriatartalma egyáltalán nem csökkent, csak a mérete lett kisebb.
 
Szörp
Egy-egy pohár szörp télen visszaadja a friss nyári gyümölcs zamatát, emellett kedvező élettani hatását is élvezhetjük. Szörpöket könnyedén készíthetünk otthon. Jó hír, hogy a feldolgozás során nem feltétlenül szükséges tartósítószert használnunk, hiszen a szörpnek való gyümölcsök magas cukortartalma és a megfelelően sterilizált tárolóedények, üvegek használatával nem áll fenn a gyors megromlás veszélye.
 
Savanyúságok
A zöldségek leginkább fagyasztásra, és savanyúság készítésre alkalmasak. A fagyasztási eljárás megegyezik a gyümölcsökével.
 
Sokféle zöldségből készíthetünk savanyúságot télire. A legelterjedtebb az almapaprika, káposzta, karfiol, uborka és gyöngyhagyma. Csalamádé, kovászos, csemege uborka és számtalan vegyes savanyúság recept közül választhatunk. Ha már megvan a jól bevált recept, nem érdemes változtatni.
 
Jégkocka fűszernövényekkel
A legtöbb fűszerkert tele van aromás hajtásokkal, egészen a nyár végéig. A friss növényeket azonban nem mindig tudjuk egyszerre felhasználni. Érdemes leszedni és télire tartósítani fagyasztással, vagy az alábbi eljárási módok segítségével.
 
A finomra vágott vagy pürésített fűszernövényeket tegyük a jégkockatartóba, majd öntsük fel vízzel és tegyük a fagyasztóba. Amikor főzésnél szükségünk van egy kis petrezselyemzöldre vagy rozmaringra, csak előveszünk egy jégkockát és beledobjuk az ételbe. Ha több ilyen zöldfűszeres jégkockát készítünk, akkor a már megfagyott kockákat tegyük egy fagyasztó zacskóba.
 
Fűszervaj
Elkészítéséhez lehetőleg jó minőségű vajat használjunk. Keverjük össze a jól megmosott, megszárított és finomra vágott fűszernövényekkel. A kész vajat tegyük alufóliába, formázzuk henger alakúra és tegyük a mélyhűtőbe. A fűszervaj felhasználható sült húsok, sült vagy párolt zöldségek, burgonya, mártások és tésztaételek mellé.
 
Fűszerolaj
Jó minőségű olívaolajat, néhány ág szárított fűszernövényt és a tároláshoz tiszta üveget használjunk. Legalkalmasabb a bazsalikom, rozmaring, kakukkfű. A fűszerolajat hússütéshez és salátákhoz használhatjuk fel.
 
Szárítás
Számos fűszernövény, például a bazsalikom, zellerlevél, a snidling, a kapor, az oregánó, petrezselyem, a zsálya, a tárkony és a kakukkfű szárítható a mikrohullámú sütőben is. Tegyünk duplán hajtott (nem újrahasznosított papírból készült) papírtörölközőt a mikróba, teregessük ki a növényeket a papírtörölközőn és tegyünk egy lapot a növények tetejére is. Száz százalékos erősségen süssük 2-3 percig. Ellenőrizzük, elég szárazak-e: a papírtörölköző között morzsoljuk szét. Ha még nem elég szárazak, süssük tovább, 30 másodpercenkénti ellenőrzéssel ameddig teljesen kiszáradnak. Hagyjuk kihűlni, majd morzsoljuk apróra és tároljuk légmentesen záródó edényben.