Közfoglalkoztatás Százhalombattán
2015-07-16 - A százhalombattai önkormányzat és intézményei jelenleg 32 közfoglalkoztatott számára biztosítanak munkalehetőséget augusztus 31-ig.    
- A munkaügyi központok az iskolai végzettség figyelembevételével olyan munkahelyekre közvetítik az álláskeresőket, ahol képességeiknek megfelelő és hasznos feladatokat kapnak. Ennek köszönhető, hogy például a százhalombattai önkormányzatnál és intézményeinél több, korábban közfoglalkoztatottként dolgozó munkatársat véglegesítettek. Köztük közép- és felsőfokú végzettségűek is – tájékoztatott Pap Miklós települési képviselő, munkaügyi és foglalkoztatáspolitikai tanácsnok. A Kormányhivatal Foglalkoztatási osztálya a támogatásokat a foglalkoztató székhelye szerinti település adóerő-képességéhez viszonyítva állapítja meg. A százhalombattai foglalkoztatottak számára nagy előnyt jelent, hogy helyben dolgozhatnak. A kormány 2015-2017. közötti időszakban megvalósuló közfoglalkoztatási programjának célja a teljes foglalkoztatottság elérése, ezzel párhuzamosan a jövedelempótló támogatások fokozatos kivezetése. Ennek része a munkaerő piacon hátránnyal indulók – a huzamosabb ideje munkanélküliek, az alacsonyabb végzettséggel rendelkezők, illetve a megváltozott munkaképességűek – foglalkoztatásának bővítése, illetve foglalkoztathatóságuk megoldása. A megvalósítandó célok között szerepelnek továbbá az értékteremtő, a helyi sajátosságokon alapuló, a települések önfenntartását elősegítő programok támogatása is.
 
Az alábbiakban százhalombattai közmunkások beszélnek saját tapasztalataikról.
 
V. Tamás (27 éves) pénzügyi szakügyintéző: "2011-ben fejeztem be főiskolai tanulmányait, már csak a nyelvvizsga választ el a diplomától. A szakmai gyakorlatot is a százhalombattai önkormányzatnál szereztem meg, amikor végeztem, beadtam az önéletrajzomat is. Később regisztráltam a munkaügyi központban, és az önkormányzattól hívtak, hogy jöhetek ide a közfoglalkoztatás keretében. 2013 óta dolgozom a Polgármesteri Hivatal adócsoportjánál kisebb-nagyobb megszakításokkal. Ezeknek az az oka, hogy amikor lejár a szerződésem, mindig ki kell várni az átfutási időt – ez lehet három nap vagy másfél hónap – mire az önkormányzat megkapja az állami támogatást és vissza tudok menni. Érden elég döcögős az ügyintézés, mert nagyon nagy terület, sok ember tartozik hozzájuk. El tudnám képzelni, hogy Battán is nyissanak egy kirendeltséget. Ha lesz rá lehetőségem, nagyon szeretnék itt maradni, de tisztább képet az után láthatunk, ha a diploma már a kezemben lesz."
 
M. Judit (37 éves) főiskolai diplomával, középfokú nyelvvizsgával rendelkezik, több OKJ-s felsőfokú tanfolyamot elvégzett. Jelenleg is tanul. "Tavaly márciustól közfoglalkoztatás keretében dolgoztam majdnem kilenc hónapot az önkormányzatnál, most pedig az Arany János Általános Iskola és Gimnázium gazdasági irodájának csapatát erősítem. Közben folyamatosan keresek munkát, mert ebből a fizetésből nem lehet előrébb jutni. Ez a program szerintem arra tökéletes, hogy az ember visszaintegrálódjon a munka világába, hogy rendszerezze az életét. Új emberekkel találkozhat, kapcsolatokat építhet és nem utolsósorban pénzt is keres. A fizetés nem sok, de arra elég, hogy kizökkentsen, és nem mellesleg van kényszerítő ereje is abban, hogy állást keressünk. Ha a közfoglalkoztatott bármilyen okból kiesik a munkából, akkor szinte bárkivel pótolható. A több éves szakmában szerzett tapasztalat vagy a konkrét iskolai végzettség nem számít, ilyen szempontból tehát jó ugródeszka is."
 
F. Ilona (40 éves) 8 általános iskolai végzettséggel: "2010 óta dolgozom a Városi Szabadidő Központban, ahol rendszeresen meghosszabbítják a szerződésemet. Ilyenkor szokott lenni egy-két hét megszakítás. Télen, amikor nincs nyitva a strand álláskeresési járadékot szoktam kapni, vagy alkalmi munkákat vállalok, esetleg "feketén" takarítok. 2014-ben három hónapra felvettek ide határozott idejű szerződéssel, aztán visszatértem a közfoglalkoztatási programba. Többször több helyen leadtam az önéletrajzomat. Egy visszajelzést kaptam. Meg is lepődtem. Aztán kiderült, hogy egyébként férfit keresnek. Most már letettem róla. Úgy gondolom felesleges. Semmi jóra nem számítok. Eléggé kellemetlen az egész. 4-5 hónapot dolgozom, aztán otthon vagyok, aztán vissza. Nem haladok semmit, csak egyhelyben állok."
S. Anna (46 éves) élelmiszeripari szakmunkás: "2014-ben a munkaügyi központ elküldött "idősek házi betegápolása" képzésre. Nagyon sokat tanultunk, az életben is használható tudást szereztem. A tanárnő megszerettette velünk ezt a hivatást. Jól is éreztem magam az idősek ápolása közben, szívesen dolgoznék velük. Idén márciusban tizenkilencen levizsgáztunk, ebből három embert vettek fel idősotthonba. Májusban kaptam egy levelet, hogy jöjjek a VSZK-ba dolgozni, és idejöttem kisegítő munkakörbe. Az interneten szoktam olyan munkahelyet keresni, ami közel van. Volt, hogy elküldtem az önéletrajzomat, de semmi visszajelzést nem kaptam. De jó itt is, jól érzem magam a kollégák között, jó a környezet. Nagyon sokat segít, hogy ne kell otthon ülnöm."
 
Cs. Roland (28 éves) könnyű gépkezelői OKJ-s vizsgával rendelkezik. "Még Borsodban végeztem a tanfolyamot, onnan származom. De nem kaptam munkát. Amikor telefonáltam, hogy van-e állás, mondták, hogy igen, aztán amikor odamentem és látták, hogy cigány vagyok, mondták, hogy már nincs. Egy alkalmi munka miatt kerültem Százhalombattára, itt ismerkedtem meg a nejemmel és itt ragadtam. 2009 környékén áthozattam minden papíromat Érdre. Vállaltam mindenféle alkalmi munkát, aztán 2014-ben jött egy papír, hogy kiközvetítettek a szabadidőközpontba. Azóta itt vagyok kertész. Jó, hogy van munka, de ahhoz képest a fizetés nagyon kevés. Persze több mint az álláskeresési járadék. Keresek munkát folyamatosan, de nem nagyon látok lehetőséget. Azt tapasztalom, hogy a származásom miatt. Azt mondják "majd értesítjük!" De én már látom, hogy ki az, aki nem őszinte."
 
P. Donát (26 éves) diplomás andragógus felnőttképzési szakirányon, felsőfokú intézményi kommunikátor szakképzettséggel: "2015 márciusa óta dolgozom a kulturális közfoglalkoztatási program keretén belül a Barátság Kulturális Központban. Szakmai tapasztalatot szerzek, így később esetleg könnyebben el tudok helyezkedni. Szerintem egyébként nagyon fontos, hogy egy országnak legyen közfoglalkoztatási programja. Pontosan azért, hogy a munkaerő piacon tartsa a különböző okból perifériára szorult embereket. Azt látom, hallom az ismerősöktől, hogy nagyon igyekeznek minél több embert munkához juttatni és ez jó. Amennyire tudom, a kulturális közfoglalkoztatási program alapvetően a frissdiplomásoknak és az elméleti szakembereknek jött létre, hogy megszerezhessék a szükséges szakmai gyakorlatot. Ha lesz lehetőségem, szeretnék a BKK-ban maradni a szerződésem lejárta után is."