Regisztráció és kapcsolattartás
2015-07-02 - Ez a kettő a legfontosabb, ha valaki elvesztette az állását, illetve állást keres. Mire érdemes figyelni, ha meg szeretnénk kapni a törvényesen járó támogatást és ellátást? A Városi Családsegítő és Gondozási Központ fórumán erről tájékoztatták az érdeklődőket.
 
A résztvevők megtudhatták, hogy a munkaügyi központot áprilistól a Pest Megyei Kormányhivatal Érd Járási Hivatala Foglalkoztatási Osztályának hívják, de egyébként változatlan helyen és módon fogadja a járásban lakcímmel rendelkező ügyfeleket. A hivatal nyilvántartásba veszi a munkanélkülieket, és ha teheti, állásajánlatokat közvetít nekik. Kissné Varga Krisztina, a hivatal munkatársa azt is elmondta, azok a munkavállalók, akik bekerülnek a közmunkaprogramba, lehetőség esetén részt vehetnek tanfolyamokon, amelyeken a régióban piacképes szaktudást sajátíthatnak el.
 
Nagyon fontos, hogy a munkahelyet keresők regisztráljanak a Foglalkoztatási Osztályon, ugyanis ellátásra, közvetítésre vagy bármilyen egyéb szolgáltatásra, kedvezményre csak ebben az esetben jogosultak. A nyilvántartás feltétele nemcsak az egyszeri regisztráció, hanem a rendszeres, háromhavonta történő jelentkezés, amelyet mailben is elintézhet, aki erről nyilatkozik.
 
Munkanélküli ellátást három hónapig kaphat az álláskereső, abban az esetben, ha igazolni tudja, hogy a Foglalkoztatási Osztályon történő jelentkezését megelőző három évben legalább 360 napig dolgozott. Az ellátás összege a jelentkezést megelőző egy év munkaerő-piaci járulékalap 60 százaléka, de legfeljebb a minimálbér. Ha lejár a három hónap, a Járási Hivatalhoz lehet fordulni foglalkoztatást helyettesítő támogatásért, amelynek ugyancsak feltétele a munkaügyi központtal történő együttműködés, vagyis, hogy az igénylő nyilvántartott, együttműködő álláskereső legyen.
 
A fórumon szóba került, hogy sok esetben rossz telefonszámot vagy címet kapnak az álláskeresők a Foglalkoztatási Osztálytól. Egy férfi például elmondta, érdekelte volna egy munkalehetőség, de a megadott számon a telefont senki sem vette fel, a címen pedig lakatlan, elgazosodott területet talált. A hivatal munkatársa szerint előfordul, hogy a munkáltatók a központi telephelyük elérhetőségeit adják meg, amely nem azonos a munkavégzés helyével, és az is, hogy nem jelzik, ha időközben betöltötték az álláshelyet, amelyet a Foglalkoztatási Osztály honlapján 60 napig tartanak fent. Ilyen esetben a Foglalkoztatási Osztály felé a tapasztaltakat szükséges jelezni, hogy a megfelelő intézkedéseket meg tudják kezdeni (ellenőrzés kérése, cégbíróság megkeresése).
 
Kérdésre válaszolva azt is elmondta, akinek megszűnik a munka- vagy ellátási jogviszonya, haladéktalanul jelentkezzen a Foglalkoztatási Osztályon, mivel a vonatkozó jogszabályok alapján ellátást csak a jelentkezés napjától kaphat. A jelentkezést elektronikus úton is meg lehet tenni a pestmmkerd@lab.hu címre írt szándékbejelentéssel.
 
 
 
Érdi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály 
Osztályvezető: Döllesné Kovács Gabriella
 
Cím 2030 Érd, Budai út 26.
E-mail pestmmkerd@lab.hu
Telefon (23) 363-020
Fax (23) 363-020 /202, 121
Mobil 20/241-7198, 20/242-1678
Illetékesség Diósd, Érd, Pusztazámor, Sóskút, Százhalombatta, Tárnok, Törökbálint
 
Félfogadás
Hétfő: 08:30 – 15:00
Kedd: 08:30 – 15:00
Szerda: 08:30 – 15:00
Csütörtök: 08:30 – 12:00 (csak az első alkalommal jelentkezők –
nyilvántartásban még nem szereplők – és a munkáltatók számára)
Péntek 08:30 – 13:00