Rendben van a szénájuk
2014-08-21 - Helyszíni ellenőrzést tartott a Magyar Labdarúgó Szövetség a Százhalombattai VUK SE-nél a TAO program megvalósulását és pénzügyi elszámolását illetően. A háromfős bizottság mindent rendben talált. 
A megszűnt Nemzeti Sport Intézet helyett január 1-jétől a labdarúgó szövetség ellenőrzi, szabályosan használják-e fel az utánpótlás korú focistákkal foglalkozó egyesületek a társasági adóból igényelhető támogatásokat.
 
Az MLSZ több mint kétezer elszámolást örökölt meg az NSI-től a 2011/12-es, illetve a 2012/13-as évadról, és folyamatosan érkeznek hozzá a 2013-14-es szezon elszámolásai is. A tételes, dokumentum alapú ellenőrzés valamennyi esetben egységes szempontrendszer alapján történik, a nyár elejétől pedig a helyszíni vizsgálatok is elindultak. Ha az ellenőrzést végzők hiányosságot tapasztalnak, hiánypótlásra hívhatják fel az érintett klubot, de a klub három éves kizárására, illetve a támogatás ötven százalékkal megnövelt visszatérítésére is javaslatot tehetnek. Utóbbira január elseje óta több mint negyven esetben került sor.
 
Százhalombattán, az Óvárosi Sportközpontban a VUK SE 2012-es sportfejlesztési programját, annak megvalósulását, tartalmi elemeit vizsgálták meg. Az ellenőrzés kiterjedt az elkülönített bankszámla forgalmára, a program elkülönített nyilvántartására, a beadott számlák, banki bizonylatok, mellékletek eredeti példányaira, valamint a bizonylatok eredeti záradékolására is. Azt is ellenőrizték a könyvelésben, hogy az elszámolt számlák nem lettek-e időközben sztornírozva.
 
A több mint négyezer oldalas dokumentáció mellett – nem adják olcsón a TAO pénzt! - megtekintették a tárgyi eszközfejlesztéseket is. Az egyesület TAO támogatásból vásárolt fűnyíró traktort, valamint különféle kapukat. Az MLSZ-ellenőrök megbizonyosodtak róla, hogy a beszerzett eszközök összhangban vannak a kapcsolódó számlákkal, bizonylatokkal, állapotuk megfelel a használati idejüknek, valamint, hogy kizárólag a program megvalósításához használja őket a sportszervezet.
 
A bizottság a sportszerraktárba is bekukkantott. Megnézték a TAO pénzből vásárolt mezeket, nadrágokat, sportszárakat és a hozzájuk tartozó dokumentációt. Elismerésüket fejezték ki, mivel az átadási nyomtatványon a szülők aláírása is szerepelt.
 
A működési költségek ellenőrzése során kiemelten vizsgálták a többszörös finanszírozás lehetőségét, az indokolatlanul elszámolt, túlárazott, illetve nem kizárólag utánpótláshoz kapcsolódó költségeket.
Mivel azonban a VUK SE minden tekintetben megfelelt az elvárásoknak, az ellenőrök nem írtak elő hiánypótlást, és tökéletesen pozitív jegyzőkönyv igazolja, hogy az egyesületnél minden fillért célirányosan és szabályosan használtak fel.
 
Katona István elnök elmondta: bár az ellenőrzéssel járó plusz feladatokat szívesen megspórolták volna, mégis örül, hogy sor került rá. Így nemcsak a szülők és a támogatók, hanem a nagyobb nyilvánosság számára is egyértelmű, hogy a VUK olyan egyesület, amely tényleg a gyerekekre költi a pénzt, és amely a jövőben is érdemes a kiemelt támogatásra. Végezetül arra biztatta a nyereséges cégeket, a befizetendő adójukat idén se adják a NAV-nak, hanem fordítsák az ifjú tehetségekre!
 
A Magyar Országgyűlés 2011. június 27-én módosította a sporttörvényt, valamint a társasági adóról és az osztalékadóról szóló jogszabályt, amely lehetővé teszi az öt látványcsapat-sportág - labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda és jégkorong - támogatását a társasági adókötelezettség legfeljebb 70 százalékáig. Azok a vállalkozások, amelyek élnek a lehetőséggel, társaságiadó-kedvezményt, továbbá – kisebb mértékű – adóalap kedvezményt is kapnak. Minden nyereséges, társasági adót fizető magyar vállalkozás adhat támogatást, kivéve az állami tulajdonú TAO-alanyt. A juttatás összege vállalkozói tevékenység érdekében felmerült költségnek, rendkívüli ráfordításnak minősül, így nem növeli meg a társasági adó alapját. A támogatáshoz ún. kiegészítő támogatás is kapcsolódik, amellyel további források kerülnek a labdarúgásba.