Nyári betegségek
2014-07-15 -
A nyári időszakra jellemző fertőző betegségek a vakáció legszebb pillanatait keseríthetik meg, ezért érdemes fokozott figyelmet fordítani ezek megelőzésére. A különféle vírusfertőzések és ételmérgezések gyakoriak a forró, nyári hónapok alatt, amelyet leginkább a vízparton vagy a családi kirándulások alkalmával kaphatunk el. Megfelelő körültekintéssel és az alapvető higiéniai szabályok betartásával egyes betegségek és balesetek megelőzhetőek vagy legalábbis nagymértékben csökkenthető a kialakulásuk kockázata.
 
A szúnyogok, kullancsok és egyéb rovarcsípések
A szúnyogcsípések általában viszkető, különböző méretű vörös foltokat okoznak és kiemelkedő kis domborulatok keletkeznek a helyükön. A Magyarországon élő szúnyogfajták nem terjesztenek súlyos fertőző betegségeket, és az általuk okozott csípések leginkább csak kellemetlennek bizonyulnak. Gyermekek esetében megtörténhet, hogy a szúnyog nyálában levő fehérje természetű anyagokkal szemben allergia alakul ki. A szúnyogcsípés allergia a szülők számára ijesztő lehet, hiszen ritka esetben láz, a torok- vagy szemhéj duzzanat, illetve csalánkiütés is társulhat hozzá. A gyulladás azonban hamar elmúlik, az ismétlődő csípések következtében pedig felnőttkorra immunitás alakul ki. A viszketés csillapítására használhatsz különféle hűsítő, mentolos kenőcsöket vagy a gyógyszertárakban kapható, antihisztamin tartalmú géleket.
 
A kullancscsípés a legtöbb esetben nem okoz különösebb problémát, azonban számos betegség forrása lehet, mint a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás, valamit a Lyme-kór. Ha a kis vérszívót gyorsan és szakszerűen távolítod el (erre a célra legalkalmasabb a patikákban kapható kullancskiszedő csipesz használata), akkor megelőzheted az esetleges fertőzést.
 
A darázs- és méhcsípés általában csak lokális tüneteket okoz, azonban egyes felnőttek és gyermekek allergiások lehetnek ezen rovarok csípésére, amely súlyosabb esetben az egész szervezetet érintheti, anafilaxiás sokk formájában.
 
A méhek és darazsak, hasonlóan a szúnyogokhoz, bolhákhoz és a pókokhoz nem terjesztenek fertőző betegségeket. A vakarástól ellenben minden csípés elfertőződhet, és helyén ótvar alakulhat ki, amely könnyen átterjed egyik személyről a másikra.
 
A különféle rovarcsípések ellen a bokros és erdős területeken célszerű olyan ruházatot viselni, amely a test nagy részét eltakarja, illetve a patikákban kapható különféle riasztó és irtó készítmények is segíthetnek távol tartani a kellemetlenkedőket. A kirándulások után minden esetben alaposan vizsgáljuk meg testünket, hogy nem kapaszkodott-e meg a bőrben valahol egy kullancs, mivel ezen rovarok csípése általában fájdalommentes és viszketést sem okoz. A kullancs időben történő és szakszerű eltávolítása nagymértékben hozzájárul egy esetleges fertőzés elkerüléséhez!
 
Ételmérgezések nyáron
A nyári szezonban jellemzőek az ételmérgezések is, amelyek többségéért a szalmonella baktériumok felelősek. Ezek szaporodásához kedvező feltételeket biztosít a meleg és nedves környezet. Az utóbbi években Magyarországon csökkent az ételmérgezéses megbetegedések száma, azonban továbbra is előkelő helyet foglal el a nyári megbetegedések sorában. Legtöbb esetben a nem megfelelően átsült vagy megfőtt ételek okozzák, és leginkább a tojás és a tej (illetve az ebből készült különféle ételek) okoznak problémát. Egyes esetekben az alapvető higiéniai előírások betartása is ludas lehet, ha például az étel készítője nem mos alaposan kezet. A nyári ételmérgezés tünetei jellegzetesek, általában hányinger, hányás, hasmenés, hasi görcsök, általános rosszullét formájában jelentkezik, esetenként pedig láz is társulhat hozzá. A hasmenéses tünetek általában 1-2 napon belül rendeződnek és gyógyszeres kezelést sem igényelnek, azonban a biztonság kedvéért minden esetben célszerű az orvos véleményét is kikérni, ha az ételmérgezés gyanúja merül fel. A kezelés legfontosabb mozzanata a megfelelő folyadékpótlás, mivel a hasmenés és a hányás kiszáradáshoz vezethet, amely különösen a kisgyerekek, idősek és a legyengült immunrend­szerű emberek esetében lehet veszélyes. A hasmenés következtében elveszített sókat és cukrokat szintén pótolni kell! Az akár súlyos következményekkel járó kellemetlenséget egy kis odafigyeléssel meg lehet előzni, ezáltal pedig a kerti grillezés, az erdei piknik, a nyaralás vagy egy éttermi vacsora valóban vidáman és kellemesen telik majd. A higiénia szintén rendkívül lényeges az ételmérgezések megelőzése szempontjából.
 
Nyári vírusok
A vírusfertőzések (többnyire gyomor-bélrendszeri betegségek) a nyári hónapok idején igen gyakoriak. Ezek leginkább a kisgyerekeket érintik, de a felnőttek is sok esetben megfertőződhetnek. A tartós kánikula kedvez egyes vírustörzseknek, így ebben az időszakban kifejezetten magas a hőemelkedéssel, hasi és gyomor fájdalommal, valamint hasmenéssel, bélhuruttal és egyéb emésztési panaszokkal járó betegségek aránya, azonban nyáron járványtól nem kell tartani.
 
Ezekre a betegségekre érdemes fokozottan odafigyelni, hiszen a lehetséges szövődmények a nyári vírusok és baktériumok esetében is veszélyesek lehetnek. Ebben az időszakban gyakoriak az RS-vírus által okozott légúti megbetegedések (tünetei hasonlítanak az influenza vírusra, de nem azonos vele), az adenovírus okozta kellemetlenségek (több fajtája létezik, leggyakrabban légzőszervi megbetegedést okoznak, de nem ritka a kötőhártya gyulladás, a húgyúti- vagy gyomor-bélrendszeri gyulladás sem), illetve a chlamydia fertőzések száma is megnövekszik. A legtöbb ilyen típusú fertőzés az alapvető higiéniai szabályok betartásával és egy kis odafigyeléssel megelőzhető, ha rendszeresen és alaposan kezet mosunk, a gyümölcsöket alaposan megmossuk, valamint kerüljük a fertőzött közösségeket.
 
A strandokon és uszodában a lehetőség szerint mindig viseljünk papucsot vagy vízicipőt, így csökkenthető a gombás fertőzés kockázata. A medence használata előtt és után célszerű alaposan letusolni és fertőtleníteni a lábakat, kezeket. A bőrgomba gyakori megbetegedés a nyári hónapok alatt, és kezelése sok esetben hosszadalmas folyamat.