Nyakunkon az allergiaszezon
2014-06-19 - A szokatlanul enyhe tél, és a korán érkezett tavasz hatására hamarabb jelentek meg a levegőben az egyes allergén növények virágporai, ezért a szokásosnál hamarabb kezdődött az idei szezon.
Ebben a nyár eleji időszakban a pázsitfű-félék virágzása a legerősebb, ettől szenvedhetnek most a legtöbben az allergiás betegek közül.
 
Dr. Radeczky Éva, allergológus szakorvos elmondta, hogy a pázsitfű-félék pollenjei ilyen magas koncentrációban már csak július közepéig lesznek jelen, a következő hónap rendszerint már enyhébb, a betegek kicsit fellélegezhetnek. Az allergiaszezon kezdetekor a betegek drasztikus tünetekkel fordultak orvoshoz, ugyanis nagyon intenzív volt tavasz elején a fapollenek, és később a pázsitfű-félék virágzása is.
 
Az allergiás betegségek korra való tekintet nélkül, bármikor kialakulhatnak. A klasszikus tünetek: a vizes orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, a szem viszketése és váladékozása. Aki ezeket a tüneteket tapasztalja, célszerű allergiavizsgálatot elvégeztetnie. Ha köhögéssel, fulladással, nehézlégzéssel járó állapotba kerülünk, akkor pedig haladéktalanul fel kell keresni a háziorvost, vagy az orvosi ügyeletet. Ekkor a tünetek azonnali enyhítése, és a megfelelő általános állapot, közérzet elérése után kerülhet sor alapos kivizsgálásra.
 
Az allergiás betegeknek fel kell készülni arra is, hogy - a többi allergén növény virágzásához hasonlóan – idén a szokásosnál hamarabb éri el a tüneteket okozó szintet a parlagfű pollenkoncentrációja is.