Befejeződött Százhalombatta Város 1. sz. Általános Iskola napelemes rendszer telepítése
2014-06-02 - Sajtóközlemény
A projektben szereplő intézmény áramfogyasztása igen jelentős. A nyertes pályázat segítségével napelemes rendszert telepítettek az említett intézményre, annak érdekében, hogy a villamos energia fogyasztás nagy része megújuló energiából származzon.
 
Az elnyert 44 814 820 forint támogatás a beruházás pénzügyi fedezetének 100 százalékát biztosítja. A beruházások keretében a Kedvezményezett 49,92 kW összteljesítményű áramtermelő napelempanelt épített be az épület fejlesztése során. A napelemes rendszerek várható élettartama 40-50 év.
 
A beruházásnak köszönhetően az intézmény energiafogyasztása nagymértékben csökken, amely jelentős költségmegtakarítást fog eredményezni. A projekt környezetvédelmi szempontból is jelentős, mivel a napelemes energiatermelés minimális környezetterheléssel jár.
 
A projekt megvalósulása hozzájárul Százhalombatta Város Önkormányzata környezettudatos működéséhez, az iskola üzemeltetése fenntarthatóbbá válik. A fejlesztés pozitív példát állít a város lakossága elé, és bizonyítja, hogy a közhasznú intézmények is működhetnek gazdaságosan, valamint környezetkímélőn.
Az energiatakarékosság bevezetése ösztönözheti az intézményt használó gyerekek, szülők, családtagok szemléletváltását, és elősegítheti a megújuló energiaforrást hasznosító műszaki megoldások elterjedését.
 
A beruházások az Európai Regionális Fejlesztési Alap által valósulhattak meg.