Új tulajdonos a Dunamentiben
2014-03-04 - A MET Csoport és a GDF SUEZ csoport megállapodott a Dunamenti Erőmű kisebbségi tulajdonrészének átruházásáról, amelynek eredményeképpen az erőmű működése fenntarthatóvá válhat.
A GDF SUEZ csoport február 27-én kisebbségi részvénycsomagot adott el a Dunamenti Erőmű Zrt.-ben a MET Csoportnak, amely a részesedés megvásárlásával egyidejűleg tulajdonosi kölcsön biztosításáról döntött az erőmű javára. A felek közösen jelentős erőfeszítéseket tettek azért, hogy a Dunamenti Erőmű fenntartható üzleti pályára lépjen, és a jövőben is hozzájárulhasson a magyarországi energiaellátás biztonságához – olvasható közös közleményükben. A megállapodás eredményeképpen jó esély van arra, hogy a Dunamenti Erőműben közel 100 munkahelyet a továbbiakban is fenn lehessen tartani.
 
Amint arról korábban már hírt adtunk, a kedvezőtlen piaci körülmények miatt a Dunamenti Erőmű reorganizációs projektet indított 2013-ban, hogy az üzemet ne kelljen leállítani. A projekt tartalmazza többek között a blokkok ciklikus működésre való átállását, a működési költségek csökkentését és négy ütemben zajló csoportos létszámleépítést is, amely 2014 végéig tart. Az üzemben felhagytak a folyamatos áram-előállítással. A társaságot a kedvezőtlen piaci környezet, ezen belül is két fő tényező kényszerítette változtatásra. Egyik a rendszerirányító MAVIR stratégiaváltása, amely rövid távú tenderekre épül, míg az erőmű hosszú távú gázszerződésekben kötelezte el magát. Ez a rendszerszintű szabályozást teszi kockázatossá az üzem számára. A másik negatív hatás az olcsó szlovák, cseh, német áram, amellyel nemcsak a Dunamenti nem tud versenyezni. Jelenleg ugyanis rendkívül alacsony a széndioxid kvóta ára, vagyis óriási árelőnybe kerültek a széntüzelésű erőművek a gáztüzelésűekkel szemben és jóval kedvezőbb áron tudnak villamos energiát előállítani. Ebből az okból kifolyólag több spanyol, francia, Benelux államokbeli erőműben hosszú időre leállították a termelő blokkokat.
 
A többségi tulajdonos GDF SUEZ csoport a világ legnagyobb közüzemi szolgáltatója, tevékenysége a teljes energialáncot átfogja a földgáz és elektromos áram területén, továbbá élen jár energetikai és környezeti szolgáltatások tervezésében és értékesítésében. Az 50 országban jelenlevő társaság folyamatosan fejleszti tevékenységeit, megfelelve a kor kihívásainak: az egyre növekvő energiaigények kielégítése, a klímaváltozással szembeni küzdelem és az energiaforrások felhasználásának optimalizálása terén. Világszerte 138 ezer személyt foglalkoztat, és több ezer cég illetve több millió család tartozik ügyfelei közé. 2013-es árbevétele 81,3 milliárd euró volt. Részvényeit Európa legnagyobb tőzsdéin jegyzik Párizsban, Brüsszelben és Luxemburgban.
 
A MET Csoport svájci központú, nemzetközi kereskedőház, amely aktív nagykereskedelmi szereplője az európai gázpiacnak, míg a kiskereskedelemben Magyarországon, Szlovákiában, Romániában és Horvátországban van jelen. Nyolc európai országban működtet leányvállalatokat, kereskedelmi tevékenységet 11 nemzetközi gázpiacon és további nyolc európai kereskedési ponton folytat. 2013-ban az áram-, idén pedig új londoni irodáján keresztül a kőolaj-kereskedelem felé nyitott.