Mellrákszűrés Érden
2013-11-26 - Decembertől térségi mellrákszűrő központ működik az érdi szakrendelőben, ahová a százhalombattai hölgyeket is várják. A hírt november 6-án, a Rákellenes Világnapon jelentette be dr. Kőszegi Gábor főigazgató főorvos.
A Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény a váci Jávorszky Ödön Kórházzal kötött együttműködés keretében december 2-tól kezdi meg a 45 és 65 év közötti nők mammográfiai szűrővizsgálatait az érdi rendelőintézetben. Elsőként a legidősebbek, a következő két évben összesen tizenöt ezren kapnak behívót.
 
Dr. Kőszegi Gábor a Hírtükörnek elmondta: a program elindítását maga kezdeményezte, a korcsoport szervezett, szisztematikus szűrése ugyanis harminc százalékkal csökkentheti a mell rosszindulatú daganata miatti halálozást. Magyarországon évente 2500-3000 nőt vesztünk el a betegség miatt. Az érintett régióban – Budaörsön, Diósdon, Érden, Pusztazámoron, Sóskúton, Törökbálinton és Tárnokon – minden esztendőben mintegy harmincan halnak meg mellrákban.
 
A vizsgálatokat a médián és a háziorvosokon keresztül is népszerűsítik. Az országos tapasztalat alapján a behívottak mintegy negyven százaléka jelenik meg a szűréseken. Az érdi rendelőnek komoly feladatot jelent, hogy se tumultus, se pedig üresjárat ne alakuljon ki a szűrés során, vagyis minél hatékonyabban használják a költséges szakmai és műszaki kapacitást.
 
A vizsgálatokat a megjelent létszám után, az OEP finanszírozza, és az ÁNTSZ szervezi. A két szervezet adatbázisait összevetve alakul ki a behívandók névsora. Akik az elmúlt két évben részt vettek mammográfiai vizsgálaton, nem kapnak levelet.
 
Kőszegi doktor hangsúlyozta: 45 év felett minden nőnek ajánlott a kétévenkénti emlőszűrés. Természetesen, azokról van szó, akik egyébként tünetmentesek. Az érdi szakrendelésre, ha nem sürgős a vizsgálat, két hónap a várakozási lista. A központi szűrőprogramot plusz röntgengép és rendelési idő, egészségügyi szolgáltató alvállalkozó bevonásával oldják meg.
 
A mammográfiai vizsgálat egyébként nem fájdalmas és viszonylag alacsony sugárterheléssel jár. A nőknek fontos tudni, hogy az időben felismert mellrák manapság 90 százalékban gyógyítható. A műtétek 98 százalékában nem veszik le az emlőt, mindössze a daganatot metszik ki. Az elmúlt tíz évben rengeteget fejlődött az emlődaganat sejtszintű diagnosztikája, amely igen hatékony, specifikus gyógyszerezést tesz lehetővé. Mindez azt jelenti, hogy az érintettek az ingyenes szűrővizsgálaton történő megjelenéssel csak nyerhetnek. Adott esetben nagyon sokat.