Világ! Minden tekintetben
2013-07-15 - Kereken húsz esztendeje, hogy augusztus második felében a Forrás Néptáncegyüttes Százhalombattára invitált néhány nemzetközi tánccsoportot, akikkel útjai során, például fesztiválokon megismerkedett. Az augusztusi találkozót elnevezték Summerfest-nek. És látták, hogy ez jó.
A Summerfest üzenete az elmúlt két évtized alatt sem változott: hidat verni az emberek, nemzetek, különböző kultúrák között a néptánc, a népzene mentén, de azon túllépve, magából az aktív együttlétből építkezve. Neve azonban – ahogy jelentősége és összetettsége is – megnőtt az évek során, mára Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár, amire évről évre egyre több néptáncegyüttes, köztük határon túli magyar csoportok is érkeznek.
 
"Kimondhatatlanul nehéz a fesztivál vendéglistájának összeállítása – mondta Szigetvári József fesztiváligazgató. – Az elmúlt húsz évben százöt ország mutatkozott be városunkban, így újat hozni szinte lehetetlen. Idén mégis számos, soha nem látott vendéggel találkozhatunk majd, akik minden bizonnyal nagy felfedezéseket, találkozásokat és páratlan élményeket tesznek lehetővé."
 
A huszadik, jubileumi találkozón Benin és Kongó táncosai végre elhoznak egy darabot Afrikából, ahonnan korábban vízumproblémák miatt a legjobb szándék ellenére sem sikerült együtteseket meghívni. Folytatódik a volt Szovjetunió rejtett népeinek megismerése: az idén Észak-Oszétia és Jakutföld hozzák közelebb, mind kulturális, mind földrajzi értelemben messzi-messzi világukat. Kihagyhatatlanok a dél-amerikai együttesek, ők sem hagynák ki a Summerfestet. Viszontlátjuk Perut, Mexikót, Panamát és Paraguay-t. Először találkozhatunk a karib-tengeri Dominikai Köztársaság együttesével és a Csendes Óceán közepéről Hawaii táncosaival. A Távol-Kelet is közelebb kerül az indonéz, a tajvani és a maláj csoportok segítségével. Dél-Koreából az egyik legérdekesebb "harira" együttes érkezik, akikről a szervezők – miután látták az előadásukat tavaly a dél-koreai folkloriádán – azt gondolják, hogy minden bizonnyal az egyik legnépszerűbb fellépői lesznek az idei fesztiválnak.
 
De közvetlen környezetünkkel is jobban megismerkedünk a svájci, ciprusi, francia, spanyol és angol együttesek jóvoltából, akik hazájukban kivétel nélkül a legérdekesebb tájegységeket, stílusokat képviselik. A határon túli magyarokat idén a szabadkai Róna Táncegyüttes képviseli, és természetesen fellép a házigazda Forrás Néptáncegyüttes is.
 
A Summerfest új hagyományként ezentúl minden évben díszvendégeket hív az UNESCO szellemi kulturális örökség listájáról. Idén Matyóföld és a szekszárdi borvidék mutatkozik be számos esemény és kiállítás keretében. A boresten fellép két férfi énekkar is: az egyik Szekszárdról érkezik, ahol az ország első muslincás dalárdája alakult, a másik Százhalombatta legújabb énekkara, a Muslincás Dalárda, amelynek férfi tagjai kizárólag boros nótákkal szórakoztatják a közönséget.
 
Ahogy megszokhattuk, a Summerfesten ismét találkozhatunk a hazai kultúra jeles képviselőivel. A Csík zenekar ezúttal Presser Gáborral tér vissza, Herczku Ágnes és Nikola Parov különleges világzenéje pedig mintegy összefoglalja a fesztivál üzenetét. Újra élvezhetjük Berecz András és fia, István egyedülálló hangulatú műsorát, és a Pál család harmonikusan eklektikus előadását. Természetesen Pál István Szalonna és bandája is megtáncoltatja a népeket a táncházban, ahogy a Zagyva és a Hatvan banda is, valamint a vajdasági Juhász zenekar.
 
A Fesztiválsátorban minden este koncerteket és különböző színpadi produkciókat láthatnak az érdeklődők, többek között a Magyar Jazz Quartett műsorát, Szakcsi Lakatos Béla vezetésével, és itt várja közönségét a nemzetközi népzenei színpad is.
 
Már csak egy szűk hónap és elkezdenek szállingózni a külföldiek és a rájuk kíváncsi hazai látogatók Százhalombattára! A szervezők várják további vendéglátó családok jelentkezését, akik szeretnék közelebbről megismerni a panamai vagy paraguayi táncosokat, zenészeket; az Önkéntes Ördögök pedig azokra a 16 éven felüli fiatalokra számítanak, akik szívesen vállalnának tevékeny részt a XX. Summerfest lebonyolításában augusztus 12. és 22. között.
 
Vendéglátó családnak a summerfestbatta2013@gmail.com címen vagy a 23/358 973-as telefonszámon lehet jelentkezni, az önkéntesek jelentkezését a batta.onkentesek@gmail.com e-mail címen, vagy a 23/358 973-as telefonszámon várják. A fesztivál új weboldalának címe: www.summerfestbatta.hu.
 
Megkezdődött a belépőjegyek árusítása a Barátság Kulturális Központ pénztárában, keddtől-péntekig 14 és 18 óra között. Érdemes már most megváltani a jegyeket, mert elővételben akár 30-35 százalékkal is kedvezőbben hozzá lehet jutni!