Aranyszívvel-lélekkel
2012-08-22 - A Summerfest egyik legfőbb érdeme, hogy különböző életű, sorsú népek és kultúrák számára kínál ismerkedési lehetőséget. Hagyomány a fesztiválon az Aranyszív Napja, amikor kihívásokkal élő emberek adnak ízelítőt világukból.
Ez alkalommal is zsúfolásig megtelt a Fesztiválsátor, melynek színpadán először a budapesti Gördülő Táncegyüttes szórakoztatta a népes külföldi és hazai közönséget. A szebbnél szebb dallamok hangjára a kerekes-székes csoport látványos koreográfiát mutatott be. Őket a százhalombattai Felhőjárók Drámacsoport követte, akik a Forrás Néptáncegyüttes tagjaival együtt két közös produkciót is bemutattak, hatalmas sikert aratva. Majd előadták a Pályaudvar című jelenetet, amellyel megnyerték júniusban az írországi Cork-ban megrendezett drámafesztivál fődíját. Az itthoni siker sem maradt el, idős és fiatal, magyar, olasz és mexikói együtt tapsolt a fellépőknek.
 
A külföldi csoportok tagjai nem most találkoztak először a Felhőjárókkal, és a százhalombattai sérült emberekkel, hanem már csütörtökön, amikor meglátogatták őket a Gátőrházban. A több mint háromszáz táncos színes forgatagot varázsolt a pajtaszínpadra. A külföldiek megismerkedhettek a Mezőföld Csücske Alkotóműhelyben zajló tevékenységekkel, kipróbálhatták a szövőszéket, a batikolást és más kézműves tevékenységeket, és megkóstolhatták a kemencében sült kürtős kalácsot.
 
Az augusztus 17-i Aranyszív Gálát a Felhőjárók régi kedvencei, a Vakrepülés Színjátszó Társulat zárta, énekükkel álomvilágba repítve a közönséget. (fotó: Bach Viktória)