Multikulturális magyar muzsika
2012-08-06 - A Csík zenekar és a Summerfest küldetése igen hasonló: hidat verni a különböző kultúrák között. Az együttes legújabb, Lélekképek című lemezét augusztus 16-án, 22 órakor mutatja be Százhalombattán.
Elsősorban autentikus magyar népzenét játszanak olyan frissességgel és lendülettel, ami a legkeményebb húrtépéshez szokott szíveket is megállítja egy pillanatra. Lovasi András ötlete nyomán 2005-ben feldolgoztak néhány Kispál és a borz nótát a saját ízlésük szerint. Kunos Tamás, a zenekar alapító tagja, brácsása akkor lett Kispál-rajongó. "A magyar népzene kelléktára rendkívül sokszínű és dinamikus. Felismertük, hogy a kortárs zenei műfajok beolvasztásával megszólíthatjuk a fiatalokat, akik korábban nem találkoztak a népzene szépségeivel. Ezzel egy misszió indult el, újabb kihívások találtak meg bennünket. Így kerültek az új albumra Juhász Gyula szerelmes versei, a Hobo Blues Band egy régi dala, vagy a Suite című szimfonikus kamarazenekarral előadott verbunk-feldolgozás."

Csík János, a zenekar vezetője szerkesztette a zenei anyagot, amely most a tradicionális népzenéből indul, majd kellemes átmeneteken és csúcspontokon át eljut a feldolgozásokig. Juhász Gyula szerelmes versei jelennek meg hegedűszón úszva, majd a Hobo Blues Band "Viharban születtem..." kezdetű számába fordul egy népdal. Hallhatjuk Beethoven Holdfény szonátájának dallamait is, aminek hatnyolcados lüktetését Barcza Zsolt cimbalmos kalotaszegi dallamokkal szőtte át. A "Fehér galamb" méltó párja a "Fekete l’amour", ami korábbi sikerükhöz, a "Most múlik pontosan" címűhöz hasonlóan szintén Quimby-feldolgozás. Egy szám erejéig Kiss Tibi, a Quimby énekese is szerepel az albumon, és előkerül néhány régi Kispál és a borz dal is. A lemez zárófelvétele Kodály és Bartók nyomán nem az éneket, hanem az instrumentális népzenét, ez esetben a verbunkot bontja ki szimfonikus muzsikává a Vivace kamarazenekar közreműködésével.

- A Lélekképek a legeklektikusabb lemezünk – mondta Kunos Tamás. A végén a dalok visszatérnek ahhoz, amit a legőszintébben és legjobban játszik a zenekar: a magyar muzsikához.
A Csík zenekar évek óta visszatérő vendége a Summerfestnek. Minden alkalommal nagy szeretettel fogadja őket a közönség. Akik nem mulasztották el őket a korábbi években, bizonyára most sem fognak csalódni. Akik még nem hallották őket élőben, meg fognak lepődni.